‘Een biefstukje is lekkerder dan een sprinkhaan’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Ik heb iets met koken en ik vind het heerlijk en belangrijk om producten te gebruiken uit mijn eigen koelkast die bijna over de datum zijn. Zo hoef ik ze niet weg te gooien. Geen recepten, maar zelf iets in elkaar flansen met een goed resultaat." Dolf Grande (26) ontwikkelde het concept NEAT en won de Toekomstdenkers Pitchwedstrijd. Vandaag vertelde hij zijn verhaal op het podium van TEDxYouth@Delft

Wie denkt dat er met kromme komkommers niets gedaan kan worden heeft het mis. Dolf Grande weet raad met allerlei producten die niet aan de schoonheidsprijs voldoen of nog maar kort te gebruiken zijn. NEAT is een voedselmarktplaats voor supermarkten, restaurants en boeren, waarmee je binnen een kleine straal kunt zien welk voedsel er wordt aangeboden. Een restaurant en een supermarkt binnen een straal van honderd meter kunnen zo gemakkelijk met elkaar samenwerken. Op deze manier kun je als supermarkt of boer je producten kwijt die je anders weg zou gooien en kun je als restauranthouder op een goedkope manier een uniek diner op tafel zetten.

Dit concept is er over tien jaar sowieso, of ik het nu doe of niet

Een voorbeeld dat Grande geeft is melk. In supermarkten wordt veel melk verspild. Wat als dit gewoon kan worden verkocht aan een koffiezaak? “In koffiezaken gaan er iedere dag liters melk doorheen en kunnen ze de melk dus makkelijk op de dag van de THT-datum gebruiken voor een lekkere duurzame cappuccino”, vertelt Grande.

Zuid-Afrika
Tijdens een uitwisseling voor zijn studie verbleef Dolf Grande een tijdje in Zuid-Afrika, waar het idee ontstond. “Ik liep door een supermarkt en zag dat er veel eten werd weggegooid. Dit terwijl er in de townships honger heerst. Ik vond dat zo zonde, en besloot dat er iets tegen gedaan kon worden. Daarom heb ik de applicatie NEAT ontwikkeld. Hopelijk kun je die app in de toekomst overal ter wereld gebruiken."

Hoewel NEAT begon als een parttime project naast zijn studie en later naast zijn baan bij een softwarebedrijf, stort Grande zich sinds een jaar volledig op NEAT. “Met de hulp van twee IT-ers, Raymond en Jeroen, doe ik er alles aan om NEAT verder te ontwikkelen. Alle plannen liggen klaar, onze volgende stap is het opzetten van een pilot, waarschijnlijk in Rotterdam of Amsterdam. Dan gaan we op kleine schaal kijken hoe ons idee werkt en halen we kleine foutjes, of bugs, uit de applicatie.”

Haken en ogen
“Ik weet zeker dat mijn idee een succes kan worden, maar we lopen ook tegen veel uitdagingen aan. Er is regelgeving dat producten over de datum niet meer gebruikt mogen worden.” Het idee van Grande geldt dan ook voor producten die nog net niet over de datum zijn. “Een ander probleem is dat bepaalde producten tijdens transport gekoeld moeten blijven. We willen dat bedrijven dit zelf regelen maar er zijn nu nog weinig restaurants die dat kunnen.”

Je moet bij ons passen
Wat vergt dit van ons als burger? “Omdat dit concept flexibiliteit vergt van zowel restaurants als gasten benaderen we vooral bijzondere concepten, zoals GEEF. Dit is een restaurant waar gezonde maaltijden worden geserveerd zonder dat er prijzen op het menu staan. Mensen kunnen voor een bedrag naar eigen keuze aanschuiven of vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld afwassen. Ook proberen ze op verschillende wijze voedselverspilling tegen te gaan. We kijken dus naar restaurants die bij ons passen. Hiernaast zijn er tegenwoordig best veel restaurants in Nederland die een dagmenu hebben, hierbinnen kunnen ze mooi variëren.”

Als we één derde van ons voedsel blijven weggooien blijft er geen eten meer over

Hoewel NEAT nog volop in de opstartfase zit, heeft Grande grote ambities. “Nederland is een mooi land om mee te beginnen, het is vrij klein en Amsterdam is ideaal omdat er binnen een kleine straal meerdere supermarkten te vinden zijn. Maar op de lange termijn willen we uitbreiden over de grens.” Het gewonnen optreden bij TEDxYouth@Delft is hiervoor een goed begin, denkt Grande. “Zo’n TED-talk is heel gaaf. Als er iemand in de zaal zit die het een gaaf project vindt, willen ze ons misschien wel steunen. Of ons idee haalbaar is? Dat is iets wat we nu willen testen door het uitvoeren van de pilot. Dit concept is er over tien jaar sowieso, of ik het nu doe of niet.”

TEDxYouth
Vandaag stond Grande op het podium van TEDxYouth in Delft, waar ruim driehonderd jongeren tussen de dertien en achttien jaar oud in de zaal zaten. “Ik hoop dat de kinderen na mijn verhaal stoppen met verspillen, want het is gewoon zonde. De wereldbevolking neemt toe, en als we één derde van het voedsel blijven weggooien blijft er geen eten meer over. We zullen sprinkhanen moeten gaan eten terwijl dat lang niet zo lekker is als een biefstukje. Ik hoop dat ik ze er bewust van kan maken dat dit zo niet langer kan.”

Beeld: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons