Bananenschillen worden plastic

04-09-2014
Door: Lotte van der Hart
Bron: Whocares.me
Anders dan haar leeftijdgenootjes houdt Elif Bilgin uit Istanbul zich niet bezig met uitgaan, shoppen en jongens. Nee, Elif zit de hele dag in een laboratorium. Ze heeft uitgevonden dat je van een bananenschil plastic kunt maken.
VAN 'T WEB – 

De 16-jarige Elif leerde zichzelf al op haar vierde te lezen en schrijven. Toen ze tien jaar was ging ze naar een school voor hoogbegaafde kinderen, waar ze op haar veertiende begon aan haar bananen-project. "Omdat ik in een grote stad woon heb ik iedere dag te maken met milieuproblemen zoals vervuiling", vertelt ze in haar filmpje voor de Google Schience Fair.

Een versie van dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website Whocares. Daar vind je inspirerende initiatieven en verhalen van mensen over de hele wereld.

 

Bioplastic
Ze ontdekte dat plastic gebaseerd op aardolie veel vervuiling veroorzaakt. Bioplastic kan een oplossing zijn; het is goedkoper en gemaakt van recyclebaar materiaal. Voor bioplastic worden vaak aardappels gebruikt, waar veel zetmeel in zit. Elif vond het echter zonde om goed voedsel te gebruiken voor het maken van plastic. Ze ging daardoor op zoek naar een natuurlijk afvalproduct en kwam uit bij bananenschillen. Na enkele testen lukte het haar om daar plastic van te maken.    

Prijzen
Met dit briljante idee won Elif de ‘Science in Action Prize’ en Google’s ‘Inspired Idea Award’. Kijk haar TEDtalk hieronder: 

Reacties