Aarde

Achtergrond – De transitie naar duurzaam vliegen gaat erg langzaam. Daarom moeten we internationale afspraken maken, vindt Paul Peeters, lector Duurzaam vervoer.
Actueel – Na de wereldwijde People’s Climate March van vorige week start vandaag de volgende klimaatactie: de Global Divestment Mobilisation.
Actueel – Morgen, op 29 april, wordt wereldwijd de People's Climate March gehouden. Zo ook in Amsterdam.
Blog – Waar waren de jongeren bij de Klimaattop in Rotterdam? Rozemarijn de Kwaasteniet (23) verwondert zich.
Lege vriezer vullen is beter voor het klimaat
zelf doen
Blog – Je diepvries vullen met kranten en vlees laten liggen. Wat kun je als individu doen tegen klimaatverandering?
Scriptieserie
Onderzoek – Ban Ki-moon noemt jongeren de 'fakkeldragers van een duurzame toekomst'. Maar veel jongeren zijn helemaal niet met duurzaamheid bezig.
Recensie – Moeten we ons zorgen maken over de toekomst van de aarde? Ja. Mogen we ons dan vasthouden aan 'Tomorrow'? Ja!
Vijf tips voor een eerlijke kerst
Eerlijke kerst
Lijstje – Hoe komen we eerlijk de feestdagen door? Kristel Hulsebos van Fair Chances geeft tips
Actiecentrum Centquatre
Klimaattop
Actueel – Terwijl de klimaatonderhandelingen nog onderweg zijn, maken actievoerders vanuit de hele wereld zich in de Franse hoofdstad op om ondanks een verbod toch te gaan demonstreren.
Kayin Venner (22) en Patricia Lemmens (26) van Green Office Wageningen waren bij jongerenconferentie COP21 in Parijs
Klimaattop
Blog – Kayin Venner (22) en Patricia Lemmens (26) van Green Office Wageningen liftten naar Parijs voor de klimaattop en bloggen over hun ervaringen en bevindingen.
Maria Kolossa van Urgenda
Blog – Maria Kolossa maakt zich grote zorgen over de opwarming van de aarde. "We moeten dit voorkomen nu het nog kan."
Reservoir om water op te vangen, Stanford University
WATERTEKORT
Actueel – Wetenschappers zoeken oplossingen voor grote droogte.
Grondstofjutters maken het strand schoon
toekomstdenker
Actueel – Afval op onze stranden: naast dat het slecht is voor het milieu, is het ook een bron van ergernis voor de strandbezoekers. Tijd om daar iets aan te doen, dacht Noortje Schrauwen.
Elektriciteitstuintjes van Plant-e langs de A12 tussen Ede en Wageningen.
groene energie
Interview – Deze letterlijk groene elektriciteitscentrale haalt energie uit planten. "Ik zie een soort tuinslang voor me, die mensen kunnen uitrollen in hun rijstveld om een mobieltje op te laden of een lampje te branden in het donker."
salt verlichting om je telefoon op te laden
innovatief
Van ’t web – In afgelegen gebieden op de Filippijnen is er vaak geen elektriciteit en dus geen verlichting of de mogelijkheid om je telefoon op te laden. Een broer en zus uit het land hebben daar nu een oplossing voor.
Mongolië klimaatverandering droogte
Klimaatverandering
Van ’t web – Waar in westerse landen bijna iedereen zich bewust is van het feit dat het klimaat verandert, is dat in andere delen van de wereld helemaal niet vanzelfsprekend. Veertig procent van de wereldbewoners weet niet dat de aarde opwarmt, blijkt uit onderzoek.
elemental water makers op virgin islands
dorst
Nieuws – De eilandengroep in de Caribische Zee heeft afgelopen weekend een primeur gehad met de eerste duurzame ontziltingsinstallatie, van het Nederlandse bedrijf Elemental Water Makers.
Vijftien jaar Earth Charter
earth charter
Verslag – “Gezien de huidige staat waarin de wereld verkeert is het Earth Charter na vijftien jaar relevanter dan ooit”, aldus filantroop Steven Rockefeller tijdens de bijeenkomst op het duurzame landgoed Zonheuvel.
verantwoord op vakantie
Zomer
Lijstje – Het is zomer en tijd voor vakantie. Hoe ga je verantwoord op vakantie? En wat zijn de vakantieplannen van de OneWorld redactie?
Finn Harries van het populaire YouTubekanaal JacksGap is tegen klimaatverandering
Klimaatverandering
Van ’t web –  "Mijn generatie is de laatste die iets tegen klimaatverandering kan doen", zegt de 22-jarige Finn Harries die het populaire YouTubekanaal 'JacksGap' runt.
Foto: Flickr/woodleywonderworks
Energie
Blog – Edwin Res valt het op dat bijna niemand energie volledig begrijpt. Hij noemt drie problemen, maar ook een positief ingestelde oplossing.
Windmolens in Californië
energie
Achtergrond – In het nieuwe boek The Great Transition van het Amerikaanse Earth Policy Institute staat dat hernieuwbare energie blijft groeien.
Prince Ea ‘Dear Future Generations: Sorry’
klimaatverandering
Van ’t web – In dit filmpje biedt de Amerikaanse rapper Prince Ea (26) zijn excuses aan voor het vernietigen van de planeet.
Jelle Rademaker, medeoprichter van stichting De Groene Grachten
Groene grachten
Interview – Nederland telt 1,5 miljoen historische gebouwen. Stichting De Groene Grachten helpt bij verduurzaming.
René Betgem met zijn Upfall Shower
Water besparen
Interview – "Tien minuten onder Upfall Shower staat gelijk aan één minuut onder een gewone douche", zegt bedenker René Betgem.
Abonneren op