Tienerzwangerschap in ontwikkelingslanden kost miljoen baby’s het leven

04-05-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

Vooral in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara gaan veel baby’s van te jonge moeders dood. Niger, Liberia en Mali kennen de meeste tienerzwangerschappen met dodelijke afloop. Buiten Afrika lopen de kinderen van jonge moeders in Jemen, Afghanistan, Bangladesh, Guatemala, Haïti, Nepal en Nicaragua het grootste risico.

In haar jaarlijkse rapport State of the World’s Mothers heeft de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie Save the Children een ranglijst opgemaakt van landen met het grootste risico op een te vroege zwangerschap. In de tien landen die de lijst aanvoeren, krijgt één op de zes meisjes tussen 15 en 19 elk jaar een kind. Bijna één op zeven van die baby’s haalt de eerste verjaardag niet.

Onderwijs

Elk jaar sterven ook 70.000 tieners uit ontwikkelingslanden aan de gevolgen van een te vroege zwangerschap. In arme landen lopen tieners twee keer meer gevaar in het kraambed te sterven dan oudere vrouwen.

’Toegang tot onderwijs is essentieel om dit probleem aan te pakken,’ zegt Charles MacCormack, voorzitter van Save the Children USA. ‘Meisjes die naar school gaan, krijgen minder vroeg kinderen en kiezen meestal ook voor een betere medische begeleiding tijdens en na hun zwangerschap.’

De kans is ook groter dat opgeleide meisjes anticonceptiemiddelen gaan gebruiken om de periode tussen twee zwangerschappen te rekken. Het gebruik van moderne anticonceptie dringt volgens het rapport het aantal sterfgevallen onder moeders en kinderen duidelijk terug.

Achterstand

Maar Afrika heeft op dat vlak nog een grote achterstand goed te maken. In Mali doet maar zes procent van de vrouwen aan geboortebeperking; in Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Eritrea, Guinee-Bissau, Niger en Sierra Leone gebruikt minder dan vijf procent van de vrouwen moderne voorbehoedsmiddelen.

Save the Children betreurt het dat weinig Afrikaanse landen de afgelopen jaar de zorg voor kinderen en zwangere vrouwen aanmerkelijk hebben verbeterd. In andere delen van de wereld is meer vooruitgang geboekt: Chili, Cuba en Costa Rica hebben bijna het niveau van de rijke landen bereikt, en ook in de voormalige Oostbloklanden en de vroegere Sovjet-Unie zijn de vorderingen indrukwekkend.

color=red>

Save the children

Reacties