Theedrinken om je vrienden te zien

26-02-2007
Door: Esther van Andel


Thee wordt op de wereld meer gedronken dan welke drank ook. Nederlanders en Portugezen brachten de theeblaadjes in de 17e eeuw uit Azië naar Europa. In Nederland dragen de Nederlanders van Marokkaanse afkomst de theecultuur het sterkste uit.

Koffiehuis tvhoek 240In 'koffiehuis' De Kruger drinkt maar een enkeling koffie. De overwegend Marokkaanse gasten zitten aan de thee. Het is er donker en duister, maar er wordt veel gelachen. In de hoek van de zaak hangt een enorme flatscreen. Marokkaanse jongeren hebben zich verzameld voor de buis, met voor hen een stomend glas muntthee.


Extra veel suiker

Een ander groepje speelt een kaartspel en in een andere hoek discussiëren enkele anderen over de prestaties van Ajax. Ze komen allemaal om elkaar weer te zien en elkaar hun belevenissen te vertellen. De thee, met extra veel suiker, is daarbij onmisbaar.

 

Koffiehuis munttheeMohammed Pinalty (26) komt zes dagen in de week in koffiehuis De Kruger. 'Na mijn werk ga ik hierheen', zegt Pinalty. 'Ik moet toch mijn vrienden zien! En hier heb ik veel meer vrijheid dan thuis. We drinken samen een kop thee en bespreken onze ervaringen van de dag, kijken tv of doen een kaartspel. Nederlanders dinken een biertje. Daar heb ik geen behoefte aan. Thee is onmisbaar in mijn cultuur.' Zijn vrienden Djamal El-Bouchari (34) en Rachid Halida (24) zijn het roerend met hem eens.

Thee wordt op de wereld meer gedronken dan welke drank ook. China is de bakermat van de thee. Nederlanders en Portugezen brachten de thee in de 17e eeuw naar Europa.

In China wordt thee wordt onder meer gezien als drank die je lichaam reinigt en goed doorspoelt. In de hoofdstad Beijing is op elke hoek van de straat een theehuis te vinden. In die huisjes zijn werkelijk honderden soorten thee verzameld. Ze zijn verkrijgbaar in zakjes en in losse vorm. In zo'n theehuis staan enkele tafeltjes, waar de Chinezen vaak uitgebreid de tijd nemen voor hun hete drank.

 

high teaIn Nederland is het drinken van 'de drank der Chinezen' tot de 18e eeuw alleen weggelegd voor de hogere klassen in de samenleving. Thee werd gedronken met gasten in tuinhuisjes die de naam theetempel droegen.

In Engeland wordt thee in de 18e eeuw de populairste drank van het land. De Engelsen bedenken de 'afternoon tea', rijkelijk aangevuld met zoetigheden als cakejes en scones. Onder de naam high tea maakt deze gewoonte het laatste decennium ook opgang in Nederland. Diverse lunchcafé's en restaurant in Amsterdam bieden met name in het weekeinde high tea arrangementen.

Reacties