Thailand trotseert farmaceutische industrie

20-02-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Afgelopen najaar schaarde Thailand zich achter de groep ontwikkelingslanden die hun deuren willen openzetten voor kopieën van medicijnen tegen ziektes als aids en tuberculose. De Thaise regering besloot toen om Indiase kopieën van aidsremmer Efavirenz toe te laten. Vorige week was Thailand het eerste land dat de productie toestond van de kopie van bloedverdunner plavix, een medicijn dat wordt voorgeschreven om hartaanvallen te voorkomen.

 

Nu dreigt het land ook het copyright van antibiotica en kankermedicijnen te zullen schenden als de farmaceutische concerns de prijzen niet verlagen. De farmaceutische industrie heeft geschokt gereageerd en dreigt op haar beurt dat zij de toevoer van medicijnen naar het land zal blokkeren.

 

Prijsverlaging

 

Tegelijkertijd geven de medicijnfabrikanten aan dat zij met het Thaise militaire bewind willen onderhandelen. Merck, de producent van aidsremmer Efavirenz, kondigde vorige week een prijsverlaging van het medicijn aan. 'Te laat', aldus Mongkol na Songkhla, de Thaise minister van Volksgezondheid. 'Als ze hier eerder mee waren gekomen dan hadden we geen kopieën hoeven aan te schaffen.'

 

'We willen de farmaceutische industrie niet voor het hoofd stoten', zei Na Songkhla, tegen de Bangkok Post. 'We moeten echter ook rekening houden met de Thaise bevolking die medicijnen nodig heeft maar ze zich niet kan veroorloven.'

 

De minister denkt dat het schenden van de patenten op de medicijnen Thailand jaarlijks zo'n 24 miljoen dollar kan schelen.

Reacties