Thailand scherpt vluchtelingenbeleid aan

09-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Rond de jaarwisseling verklaarde Phattiyakhul dat zijn land ‘geen nieuwe vluchtelingen uit Birma of andere buurlanden meer zal opvangen’. De afgelopen maanden lijken de Thaise regering en legertop er alles aan te doen de banden aan te halen met de militaire junta van Birma, waarvoor tienduizenden Birmezen het land ontvluchtte.

Het VN-Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (Unhcr) waarschuwt Bangkok dat het zijn goede reputatie te grabbel gooit.

In beroep tegen uitzetting

64 Opgepakte vluchtelingen van de Birmese Karen-minderheid maken nu bijna geen kans meer op asiel in Thailand. Enkele dagen geleden herhaalde de legertop dat ze de groep terug over de grens wil zetten.

Een militaire woordvoerder meent dat deze vluchtelingen leden zijn van de anti-Rangoon Karen Nationale Unie die een onafhankelijkheidsoorlog voeren met het militaire regime in Birma. Aan hen wil Thailand geen schuilplaats meer bieden. Volgens Forum-Asia, een Thaise mensenrechtenorganisatie, gaat het echter om gewone, ongewapende burgers. De mensenrechtencommissie heeft al beroep aangetekend tegen de uitzetting door het leger.

Vorig jaar al kondigde de Thaise overheid aan dat het hoopte tien vluchtelingenkampen met Karen-vluchtelingen langs de Thais-Birmese grens te sluiten. Tegelijkertijd kwam ook een andere etnische groep die het in Birma hard te verduren krijgt, de Shan, in het vizier van Bangkok.

Voobeeldfunctie in gevaar

Zo’n 100.000 mensen zochten tot nu toe hun toevlucht in Thailand om politieke redenen. Dat cijfer verdwijnt in het niets tegenover de ongeveer 1 miljoen Cambodjanen en Laotianen die tot heden de grens met Thailand overstaken, in de hoop werk te vinden in het relatief welvarende Thailand.

Indrika Ratwatte van het Unhcr waarschuwt dat Thailand, dat de VN-Conventie over vluchtelingen niet ondertekende, niets mag doen dat zijn indrukwekkende staat van dienst als gastland in gevaar brengt. ‘Thailand vervult sinds de jaren zeventig een voorbeeldfunctie,’ verklaart Ratwatte. Sinds 1975 laat Thailand vluchtelingen toe uit Laos, Vietnam, Cambodja en Birma. ‘De meeste vluchtelingen willen wel weer naar huis, maar pas wanneer ze er veilig kunnen leven,’ aldus Ratwatte.

Dat is nog niet het geval in Birma, waar de junta een stevige grip houdt op de samenleving en oorlog voert met enkele minderheden. Bangkok moet nog maar eens goed nadenken over de repatriëring van de vluchtelingen, luidt het advies van Jaran Ditapichai, lid van de Thaise mensenrechtencommissie.

Reacties