Tenten in Pakistaanse rampgebied te dun voor barre winter

02-12-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Sinds de aardbeving op 8 oktober in de berggebieden van  Kashmir en North West Frontier Province zijn zo'n 420 duizend tenten naar het rampgebied vervoerd. Slechts 5 duizend tenten bieden voldoende beschutting tegen de barre winterse kou. Deze tenten zijn -soms per helikopter, soms per ezel- gebracht naar daklozen die op een hoogte van 1500 meter of meer leven. Nog eens 5 duizend winterbestendige tenten moeten daar voor half december arriveren, aldus VN-medewerker Darren Boisvert.

'De 'winterproof' tenten zijn duur, lastig te maken en moeten van ver komen', aldus de VN-functionaris. De tentuitrusting is onder meer voorzien van dunne ijzeren golfplaten en  bouwmaterialen.

Volgens de Belg Jan Vandemoortele, die namens de VN de hulpoperatie coördineert, kunnen deze golfplaten en dekens de overige tenten redelijk goed beschermen om warmte vast te houden. De metalen platen van 37 millimeter dikte kunnen bovendien voorkomen dat tenten zouden bezwijken onder dikke lagen sneeuw.

Longontsteking
Hulpverleners proberen de mensen zo goed als kwaad in de buurt van hun voormalige woningen in de bergen te houden en daar te ondersteunen. Zo proberen zij te voorkomen dat iedereen heil zoekt in de tijdelijke opvangkampen aan de voet van de bergen waar de gezondheidsomstandigheden verslechteren.

De invallende winter heeft de ziekenhuizen in nabijgelegen steden overspoeld met patiënten, die lijden aan een longontsteking. Onder hen ouderen en vooral veel kinderen. Artsen vrezen dat de combinatie van kou en vocht dodelijke gevolgen zal hebben voor mensen in het rampgebied.

Noodhulp

Aan de gevolgen van de aardbeving zijn in India en Pakistan ongeveer 80 duizend mensen omgekomen. Zo'n 3,5 miljoen mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd.

In november hebben donoren Pakistan 6 miljard dollar toegezegd. Onder hulpverleners bestaat wrevel omdat het meeste geld is geoormerkt voor de wederopbouw op de langere termijn, terwijl nu een tekort aan fondsen zou zijn voor noodhulp waarmee slachtoffers door de winter heen kunnen worden geholpen.

Reacties