Teleurstelling over slotverklaring Wereld water Forum

24-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Er heerst alom teleurstelling: de deelnemers aan het Forum hebben geen concrete afspraken kunnen maken om het dringende probleem van de watervoorziening in de wereld aan te pakken. Zo is het niet gelukt om drinkwater aan te merken als een fundamenteel mensenrecht. Dankzij de Nederlandse inspanning is in de slotverklaring wel meer aandacht voor diverse oorzaken van het waterprobleem, zoals armoede en droogtes.

In 2015 moet het aantal mensen zonder veilig drinkwater en sanitatie (afvoer en zuivering afvalwater) gehalveerd zijn. Staatssecretaris van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vindt dat er in de ministersverklaring van Kyoto te weinig wordt aangegeven hoe dit bereikt moet worden. Ook andere bewindslieden en deelnemers aan het forum reageerden teleurgesteld op de slotverklaring.

Geen internationale waakhond

De tekst benadrukt het belang van het ingrijpen in de wereldwijde watercrisis maar kondigt geen acties aan, terwijl het Forum hiervoor juist was bedoeld. Er komt ook geen internationale waakhond die de waterdoelstellingen nauwgezet gaat volgen, zoals de Franse president Jacques Chirac eerder voorstelde.

Ger Bergkamp van de World Conservation Union (IUCN) was deelnemer aan de onderhandelingen. In de NRC van 22 maart 2003 zegt hij: ‘Er is alleen een zinsnede waarin het opzetten van een website wordt verwelkomd’.

Deze website zal, aldus de tekst, de acties van individuele landen bijhouden. Landen worden verder alleen opgeroepen ‘strategieën te ontwikkelen om de doelstellingen te bereiken’ die al in het verleden in andere fora zijn afgesproken. Bergkamp noemt dit ‘een zeer zwak resultaat’.

Samenwerking bij waterbeheer

De organisatie van het Forum spreekt wel van een groot succes. De organisatoren vinden dat de 24.000 deelnemers uit 182 landen wel degelijk actie hebben ondernomen. De bijeenkomst werd inderdaad gebruikt om veel verklaringen en overeenkomsten over samenwerking bij waterbeheer te tekenen tussen landen.

Ook de Nederlandse staatssecretaris Schultz van Haegen (Waterstaat) ondertekende een intentieverklaring op het gebied van geïntegreerd overstromingsbeleid met Argentinië, Bangladesh, China en Vietnam.

In Cotía (Brazilië), Florence (Italië), New Delhi (India) en New York (VS) zijn parallelle waterfora gehouden uit protest tegen de aanpak van Kyoto. De deelnemers klagen vooral dat er in Kyoto te veel nadruk ligt op de economische kant van het verhaal en te weinig op de sociale aspecten.

Het 3e Wereld Water Forum
Speeches van staatssecretaris Van Ardenne

Reacties