Teletubbies zijn nog steeds ‘fout’

02-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

De problemen rondom de productie van speelgoed zijn al jaren bekend, maar de westerse speelgoedbedrijven doen er te weinig aan. En wat ze wel doen gaat veel te traag. Dat stelt de Fair Trade Organisatie in een recent onderzoeksrapport.

Fair Trade-directeur Stefan Durwael deed afgelopen voorjaar zelf onderzoek in de speelgoedproducerende landen China, Hongkong en Indonesië. Teleurgesteld keerde hij terug.

Tijdens een conferentie in China vatte een specialist de werkomstandigheden in de duizenden speelgoedfabrieken zo samen: ‘Werkdagen van twaalf tot veertien uur, zeven dagen per week. Werken voor minder dan het minimumloon. Slaapzalen voor arbeidsters die lijken op krotten. Eten in de kantine (deze voorzieningen gaan af van het te lage loon, red.) wat nog te slecht is voor beesten. En wanneer er geen werk is worden de arbeidsters gewoon zonder vergoeding gedumpt. Veel fabrieken behandelen hun machines beter dan hun personeel.’

'We gaan het onderzoeken'
In Indonesische fabrieken is de situatie iets minder schrijnend, al zijn ook daar de lonen te laag om van te kunnen leven. Bovendien wordt het werknemers ook daar onmogelijk gemaakt zich via vakbonden te verenigen.

De laatste jaren zijn veel speelgoedfabrieken in Indonesië gesloten en verplaatst naar China, omdat de productiekosten daar nog lager liggen (en de wantoestanden erger zijn).

Vijf jaar geleden werden dit soort wantoestanden voor het eerst internationaal aangeklaagd, maar er is weinig veranderd. De Disney-speeltjes bij McDonald’s, de Pokemons, de Teletubbies, Nijntje en vele andere even of minder bekende speeltjes worden nog steeds onder sociaal onaanvaardbare omstandigheden geproduceerd.

Fair Trade schreef recentelijk alle grote en kleine speelgoedfirma’s in Nederland en België aan met de vraag of zij een gedragscode hebben waar leveranciers zich aan moeten houden. De reacties waren zeer divers.

De Blokker Groep (onder andere Bart Smit, Intertoys) bijvoorbeeld start pas dit najaar met het uitvoeren van controles aan de hand van een gedragscode.

En al meent de Blokker Groep het serieus, haar winkels liggen ook vol met producten van andere grote ketens die het niet zo nauw nemen.

Bijvoorbeeld Mattel (onder andere Barbie en Fisher Price), Hasbro (Teletubbies, Pokemon en Action Man), Disney en Toys ’R’ Us.

Het laatste bedrijf, ’s wereld grootste speelgoedbedrijf, hanteert een gedragscode waarmee toeleveranciers een certificaat krijgen. Tot nu toe is pas 0,2 procent van de vierduizend toeleveranciers gecertificeerd. Mattel deed de afgelopen jaren tien controles. Hasbro maakt het nog bonter: het bedrijf heeft een gedragscode, maar houdt die geheim en vraagt gewoon vertrouwen te hebben.

Voor zowat alle bedrijven geldt dat ze goede intenties zouden hebben, maar deze niet in de praktijk brengen.

De jury die voor de stichting Verkiezing Speelgoed van het Jaar de selectie maakt, liet Fair Trade weten dat men er maar van moet uitgaan dat het speelgoed onder goede omstandigheden is geproduceerd.

Fair Trade-directeur Durwael verzucht: ‘Waarom moet dit allemaal toch zo lang duren?’

Fair Trade

Reacties