Tekort aan VN-soldaten bedreigt vrede Ivoorkust

04-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Na ruim twee jaar burgeroorlog tekenden president Laurent Gbagbo en vertegenwoordigers van rebellerende milities op 6 april in Zuid-Afrika een vredesakkoord. Twee dagen daarvoor had de VN-Veiligheidsraad het mandaat van de zesduizend man sterke VN-macht (UNOCI) en de vierduizend Franse soldaten verlengd. Dat mandaat loopt woensdag af.

Volgens Human Rights Watch (HRW) is een grotere troepenmacht hard nodig in Ivoorkust om de fragiele vrede te bewaren. Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN vroeg eind 2004 al om uitbreiding van UNOCI met zo'n twaalfduizend soldaten. Aan zijn verzoek werd niet tegemoet gekomen. Volgens HRW hielden de Verenigde Staten de hand op de knip.

Etnische onlusten

Versterking van UNOCI is nodig omdat de situatie precair is, stelt HRW woensdag in een rapport. Zo braken vorige week nog etnische onlusten uit in de westelijke stad Duekoue. Daarbij kwamen volgens het Rode Kruis tenminste vijftien mensen om het leven. VN-soldaten en het Ivoriaanse leger hebben zondag pas de rust in de stad kunnen terugbrengen.

HRW heeft verschillende incidenten gedocumenteerd die snel kunnen uitgroeien tot een nieuwe burgeroorlog. Bovendien trekken enkele regeringsgetrouwe milities zich niets aan van het akkoord. Volgens het rapport Country on a Precipice van HRW zet de regering in officiële bulletins en via de radio bovendien aan tot geweld tegen rebellen en bevolkingsgroepen die rebellen zouden steunen.

HRW stelt bewijzen te hebben gevonden dat de regering in de voorbije jaren zelf paramilitaire groepen opgezet en getraind heeft. Daarbij zouden zij gebruik hebben gemaakt van huurlingen uit buurland Liberia. De slecht gedisciplineerde troepen zouden zich te buiten zijn gegaan aan geweld tegen moslims en West-Afrikaanse migranten in het noorden van het land, waar de meeste rebellengroepen zich ophouden. De rebellen zelf hebben ook geen schone handen. HRW meldt gevallen van marteling en executies.

Behalve voor uitbreiding van de troepenmacht pleit HRW ook voor economische- en reissancties tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor schending van de mensenrechten of aanzetten tot geweld. Vaak worden dergelijke sancties opgeschort om prille vredesinitiatieven niet te frustreren. Volgens HRW is opschorting daarvan juist een bedreiging voor de vrede.

Presidentsverkiezingen

Sinds dinsdag zijn de strijdende partijen in gesprek over de uitwerking van het vredesakkoord. Dat voorziet onder meer in de massale ontwapening van milities en rebellengroepen, die 31 juli moet zijn voltooid. Uiteindelijk staan voor 30 oktober presidentsverkiezingen gepland. De huidige president heeft erin toegestemd dat de kandidaat van de rebellen, Alassane Ouattara daaraan kan deelnemen.

Rapport HRW over Ivoorkust

UNOCI

 

Reacties