Tegen oorlog in Irak: zaterdag grootste demonstratie ooit

14-02-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Stop the War Coalition, de denktank achter de demonstraties, telde vorige week 354 deelnemende steden in bijna alle landen van de wereld. Vier weken eerder meldde een woordvoerder dat het aantal steden van 11 naar 27 gestegen was. Ze zijn gestopt met tellen.

'Zelfs wij hadden dit niet verwacht,' vertelt Chris Nineham van Stop the War Coalition.

Wisselend draagvlak

De No war for us-beweging vindt wereldwijd een wisselend draagvlak. In Afrika heeft de beweging weinig succes en Azië laat verschillende geluiden horen. Japan, Thailand en Maleisië hebben al protestgeluiden laten horen.

De grootte van de steun van het toegewijde linkse front in Latijns Amerika is nog onduidelijk, maar in Mexico, Argentinië, Brazilië en Chili staan grootse protesten op stapel.

Grote demonstraties tegen de oorlog zijn ook gepland in Arabische hoofdsteden als Damascus (Syrië) en Cairo (Egypte). In deze landen behoren democratische protesten niet tot de dagelijkse gang van zaken. Door een ongewone samensmelting van regeringsbeleid en populair protest zijn deze demonstraties ontstaan.

Toch is de beweging het sterkst in de twee landen die de grootste politieke druk voor een oorlog uitoefenen: de Verenigde Staten en Engeland.

Londen voorop in Europa

Bijna een miljoen demonstranten worden zaterdag in de Engelse hoofdstad verwacht. Met dit aantal staat Londen bovenaan de demonstratielijst in Europa. Meer dan 450 organisaties en elf politieke partijen, waaronder de Liberaal Democraten, de derde grootste partij in Engeland, voegen zich bij de demonstratie.

In Frankrijk, België en Duitsland staat de ideologie van de demonstranten voor een keer gelijk aan het regeringsbeleid. Parijs verwacht 200.000 deelnemers. In Brussel, als Europese hoofdstad, wordt een massaal protest verwacht. Het Platform tegen een oorlog in Irak heeft 170 organisaties uit heel Europa samengebracht om te demonstreren.

Peilingen wijzen erop dat de krachtigste protesten worden verwacht in Zweden, Griekenland en Duitsland. Ook in Nederland wordt zaterdag gedemonstreerd. In Amsterdam wordt vooral de snelle beslissing van de regering Balkenende om de VS in zijn strijd tegen Irak te steunen bekritiseerd.

De peilingen hebben een duidelijke stijging van steun aan de demonstraties laten zien na de blijkbaar niet overtuigende bewijslast tegen Irak van de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken, Colin Powell, in de Verenigde Naties.

Nederlandse vredessite

Reacties