'Te weinig controle op instanties als Wereldbank'

09-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Oud-europarlementarier Van Putten maakte tot oktober 2004 deel uit van het driekoppige Inspection Panel van de Wereldbank in Washington, en beoordeelde klachten van burgers over projecten van de bank. De commissie heeft in tien jaar maar 34 klachten behandeld.
 
'Toen het panel werd opgericht, was het management van de bank doodsbang voor lange rijen klagers. Maar het blijkt dat mensen in de afgelegen gebieden van de wereld de weg naar Washington maar moeilijk kunnen vinden', zegt Van Putten in een interview met OneWorld.
 
Multilaterale instellingen zoals de Wereldbank nemen steeds meer de macht over, maar het lijkt wel of ze boven de wet zijn gesteld, constateert Van Putten. 'Waar liggen nog de mogelijkheden om deze machten te controleren? De Wereldbank werkt in tientallen landen, maar je kunt haar niet voor de lokale rechter dagen.'

Terwijl de strijd voor meer controle van de grote instellingen een moeizaam gevecht is, zijn commerciele banken zich wel steeds meer bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, aldus Van Putten. 
 
Lees het hele interview met Maartje van Putten

Reacties