Te koop: Villa met uitzicht op Chinese Muur

26-09-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De tempel van de Liggende Boeddha of de Tempel van de Blauwe Wolken (14de eeuw) zijn namen die tot de verbeelding spreken. Of de Geurige Heuvels in de buitenwijken van Peking, waar projectontwikkelaars al met grootste plannen bezig zijn. Ook de pittoreske Badaling-sectie van de Chinese Muur staat op de lijst om voorzien te worden van vakantiewoningen. Architecten zijn al in de weer met het ontwerp van bijpassende stulpjes.

De explosie van vastgoedinvesteringen wordt gestimuleerd door de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie en de komende Olympische Spelen in 2008. Maar de bezorgdheid neemt ook toe.

‘Als dit zo blijft doorgaan, zullen toeristen over een paar jaar in de Geurige Heuvels en langs de Chinese muur overal bordjes tegenkomen met 'privé-domein, verboden toegang,’ aldus een commentaar op Qianlong.com, een website van de Communistische Partij in Peking. Politici vrezen dat de projectontwikkelaars de grenzen van natuurreservaten en historische sites niet respecteren.

Paradijsjes voor rijkaards

De uittocht van het stadscentrum van Peking naar de beschermde buitenwijken startte tien jaar geleden. Het waren toen vooral buitenlanders die zich de extreme huurprijzen van 10.000 euro per maand konden veroorloven. Maar dan heb je ook wat: zwembaden, internationale scholen, fitnesscentra, winkels en soms zelfs golfterreinen, zoals de wijk Peking Rivièra.

De weg is nu ook vrij voor de nieuwe welvarende Chinese middenklasse om zich te vestigen in deze paradijsjes. Het is allemaal mogelijk geworden sinds de overheid twee jaar geleden kopers toestond een hypotheek te nemen, stelt Linda Lee, eigendomsconsultant bij Jiayuan Real Estate Consulting in Peking.

‘Terwijl buitenlanders vooral infrastructuur en de nabijheid van internationale scholen belangrijk vinden, laten de Chinezen zich leiden door feng shui (de kunst om voorwerpen op de juiste plek en in de juiste positie te zetten (red.),’ stelt Linda Lee. ‘Pogingen om hen uit de Geurende Heuvels of langs de Chinese Muur weg te houden zullen weinig opleveren,’ voorspelt ze. ‘Want dat zijn juist de plaatsen die door feng shui-meesters worden aangeduid als 'het hoofd van de draak', en die zijn dus uitzonderlijk gunstig zijn om te wonen.’

Reacties