Tbc in opmars in Londen

16-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Britse tbc-cijfers zijn de afgelopen tien jaar gestegen. In een decennium zijn ze niet meer zo hoog geweest. In Londen zijn is de besmettingsgraad verdubbeld in 15 jaar tijd. Er zijn daar nu 3.000 patiënten.

In de wijk Brent telden de onderzoekers 116 gevallen per 100.000 inwoner. ‘Dat is iets meer dan het gemiddeld in China,’ zegt Paul Sommerfeld, de voorzitter van TB Alert. Ook Newham (104 gevallen op 100.000) en Hackney in het noorden van Londen tellen erg veel tbc-patiënten.

Die wijken hebben een grote concentratie van etnische minderheden en dat is geen toeval. ‘Dit is althans gedeeltelijk een gevolg daarvan,’ zegt Sommerfield. ‘Ongeveer de helft van de tbc-gevallen in Groot-Brittannië zijn mensen van India, Pakistan en Bangladesh. Maar de ziekte maakt ook een opmars bij immigranten en asielzoekers van Afrika, en dan vooral Somaliërs.’

Uit onderzoek blijkt dat 60 percent van de tbc-besmettingen in het buitenland worden opgedaan en dat 17 percent van de patiënten asielzoekers zijn.

Volgens TB Alert heeft het geen zin om tbc enkel te bestrijden in Groot-Brittannië maar moet er dringend werk gemaakt worden van de strijd tegen tbc in arme landen. Liam Fox, schaduwministers voor Gezondheidszorg in de Tory-oppositie, eist dat de regering migranten onderzoekt op tbc als ze het land binnenkomen en dat besmette asielzoekers eerst een tbc-kuur moeten volgen voor ze het land binnen mogen.

Reacties