Tamil Tijgers blijven kindsoldaten inzetten

08-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De bronnen zeggen dagelijks klachten te krijgen van ouders die hun kinderen gedwongen aan het rebellenleger moesten afstaan. Sinds maart zijn zeshonderd klachten over meegenomen kinderen binnengekomen.

De rebellen hebben in december met vertegenwoordigers van het VN-fonds Unicef afgesproken het inzetten van kinderen tegen te gaan. Een Unicef-woordvoerder zei toen blij te zijn dat het onderwerp bespreekbaar was, omdat het een jaar eerder nog een taboe was.

Ook tijdens vredesbesprekingen dinsdag in Thailand is erover gepraat tussen de regering en de Tamil Tijgers. De gesprekken gingen echter vooral over betere mensenrechten. De rebellen vechten sinds 1983 voor een eigen staat in het noorden en oosten. Meer dan 64.000 mensen zijn al in die strijd omgekomen.

De Tamil Tijgers trokken zich dinsdag bij de vredesbesprekingen terug uit de speciale commissie voor demilitarisering. Zij wilden daarmee protesteren tegen de eis van de Srilankaanse militairen dat de rebellen moeten ontwapenen.

De hoofdonderhandelaar van de Tamil Tijgers zei echter dat dit besluit de vredesbesprekingen niet in gevaar brengt. Er is geen gebrek aan vertrouwen tussen de regeringsdelegatie en die van de Tamil Tijgers, er is een probleem met de militairen, aldus de onderhandelaar.

Doorbraak vredesplan Sri Lanka (6/12/02)
Rapport 'Oorlog is geen kinderspel'

Reacties