Taliban lanceren piratenzender om aanhang te werven

19-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De streng islamitische Taliban werden na een vijfjarig bewind in 2001 verdreven door een geallieerde troepenmacht. Vanuit de zuidelijke provincie Kandahar voert de beweging nog geregeld aanvallen uit op doelen van de regering en van de Amerikanen.

De radiopiraten van de Taliban werken met mobiele zendapparatuur om de kans te verkleinen dat ze uit de lucht worden gehaald. Ze zenden dagelijks twee keer een uur uit. De programma's zijn te horen in de twee belangrijkste Afghaanse talen, Pathaans en Dari. Ze bekritiseren de regering van president Karzai en bestaan verder vooral uit Koranlezingen en -preken.

Voice of Shariat (= islamitische wet, red.), zoals de piraat heet, bestond ook gedurende de periode dat de Taliban aan de macht was.

Slaven

'De radio's in de wereld die zogenaamd vrij zijn, zijn in feite slaven van anderen. Om mensen bewust te maken van de ideeën en doelstellingen van de Taliban, hebben we deze zender in het leven geroepen', aldus Abdul Latif Hakimi, die door het Afghaanse persbureau Islamic Press als Taliban-woordvoerder wordt opgevoerd.

Talibanaanhangers voeren in het zuiden nog geregeld aanslagen uit. Toch zou de beweging steeds meer moeite hebben om strijders te werven onder de bevolking, aldus persbureau Reuters. President Karzai zei onlangs dat zijn regering contact heeft met Talibanleden. Hij probeert hen over te halen zich te laten ontwapenen om verder bloedvergieten te voorkomen.

In de laatste twee jaar zouden ongeveer duizend mensen als gevolg van gewelddadige acties zijn omgekomen.

Reacties