Taco Bell zwicht voor druk tomatenplukkers

08-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Amerikaanse fastfoodketen betaalt de loonsverhoging uit eigen zak en heeft beloofd ook op andere manieren te ijveren voor het welzijn van de tomatenplukkers, vaak migranten.

'Dit is een belangrijke overwinning voor de landarbeiders. Het akkoord zet een nieuwe standaard van sociale verantwoordelijkheid in de fastfoodindustrie en betekent een tastbaar verschil in het leven van de arbeiders,' zegt Lucas Benitez. Benitez is een van de leiders van de Coalition of Immokalee Workers, de vakbond van de stad Immakolee in de staat Florida. De coalitie voerde sinds 2001 een nationale boycot tegen het bedrijf aan.

In die strijd kregen ze steun van diverse organisaties waaronder Oxfam America, de Amerikaanse Presbyteriaanse Kerk, en ook acteur Martin Sheen en de voormalig president van Ierland Mary Robinson, die ook hoofd is geweest van de VN-Commissie voor de Mensenrechten.

Kosten drukken

Oxfam publiceerde in 2004 een studie waaruit bleek dat grote bedrijven steeds vaker winst maken door de kosten van de basisproducten te drukken en verantwoordelijkheid af te wentelen op de leveranciers. Die leveranciers hebben op hun beurt weinig mogelijkheden om hun kosten te verlagen en buiten daarom hun arbeiders uit.

Volgens Oxfam zijn de lonen, de werkomgeving en de sociale omstandigheden van landarbeiders in de VS er gedurende een halve eeuw niet op vooruit gegaan. Op sommige plaatsen, zoals in Florida, gingen ze er zelfs op achteruit.

Dat gebeurde ook bij de tomatenplukkers voor Taco Bell in Immakolee. Tomaten uit Florida kampen met hevige concurrentie van Mexicaanse importtomaten. Producenten uit Florida krijgen tegenwoordig 21 procent minder betaald dan 20 jaar geleden, de inflatie in aanmerking genomen.

De producenten hebben in die periode de meeste voltijdse plukkers vervangen door immigranten met tijdelijke contracten. De stukprijs die tomatenplukkers ontvangen, zakte de afgelopen 25 jaar met bijna tweederde, terwijl de consumenten inmiddels twee keer zo veel betalen voor hun tomaten dan in 1992.

Taco Bell is een dochtermaatschappij van Yum! Brands, de grootste fastfoodketen ter wereld, die ook onder meer Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken (KFC) bezit. Ook Yum! Brands zei dinsdag dat het met de vakbond in Immokalee zal samenwerken om het loon en de werkomstandigheden van de tomatenplukkers te verbeteren. Het bedrijf stelt daartoe al zijn gedragscode te hebben aangepast.

Oxfam America

Reacties