’Syrië testte chemische wapens op bevolking Darfur’

17-09-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Syriërs zouden met hun nationale luchtvaartmaatschappij Syrian Arab Airlines zeker vijf keer chemische wapenexperts hebben ingevlogen die de aanvallen op de burgerbevolking zouden hebben uitgevoerd.

De aanvallen zijn een uitvloeisel van afspraken tussen Syrië en de Sudanese regering. Het initiatief hiervoor zou afkomstig zijn van Syrische zijde. De Syriërs zouden aanvankelijk hebben voorgesteld om chemische wapens te testen op leden van de zuidelijke rebellenbeweging Sudan People's Liberation Army. Toen de regering daarmee officiële onderhandelingen over vrede begon, werd dat niet langer opportuun geacht, aldus Die Welt.

In plaats daarvan kwamen beide landen overeen dat Syrië zijn giftige wapens mocht testen op de zwarte bevolking in Darfur. Wat voor chemische wapens er precies zouden zijn gebruikt, kan de Duitse krant niet zeggen.

Bevroren

In juni zouden zich opeens merkwaardige dingen hebben voorgedaan in het Al-Fashr-Hospital in de Sudanese hoofdstad Khartoum. Er zouden tientallen bevroren lijken zijn binnengedragen met vreemd uitziende verwondingen. Al snel sloot het Sudanese leger volgens ooggetuigen de vleugel van het ziekenhuis waar deze lichamen lagen. Alleen Syrische artsen zouden toegang hebben gekregen tot de afgesloten vleugel.

De Sudanese regering wordt ervan beschuldigd dat het Arabische krijgsheren bewapent en steunt. Deze zogenaamde Janjaweed laten al 19 maanden een vernietigend spoor achter zich in het westelijke deel van Darfur. Naar schatting zijn al 50.000 mensen vermoord en nog eens 1.4 miljoen op de vlucht geslagen door deze campagne tegen de zwarte bevolking van Darfur.

De Verenigde Staten beschuldigen Syrië er al langer van dat het bezig is met het verzamelen van kennis en materiaal om chemische wapens te ontwikkelen. Ook Sudan zou zich hieraan schuldig maken, aldus de Amerikanen. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering sprak echter zijn twijfels uit over het waarheidsgehalte van het bericht over de chemische aanval. Een aanval van die omvang zou zich volgens hem niet aan de aandacht van de Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen onttrekken.

De regering van Sudan ontkent het bericht ook. Er zou volgens haar geen sprake zijn van militaire samenwerking met Syrië. De Sudanese autoriteiten spreken bovendien tegen dat zij chemische wapens zouden bezitten.

color=red>

Artikel in Die Welt

Reacties