Syrië heropent oliepijpleiding naar Irak

23-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De krant spreekt over een eerste belangrijke test voor het net aangetreden team van president George Bush.

De illegale oliesmokkel levert het regime van Saddam Hussein dagelijks zo'n 5 miljoen gulden op, becijfert de krant. De oliepijpleiding ging half november open en is met een doorvoer van ongeveer 150.000 vaten per dag inmiddels de grootste onafhankelijke (niet door de VN gecontroleerde) bron van inkomsten van Bagdad.

Het gaat om een ernstige schending van de sancties opgelegd door de VN, naar aanleiding van de Iraakse invasie van Koeweit in 1990.

Door kortingen van wel 50 procent aan te bieden probeert Irak de buurlanden economisch en daarmee ook politiek aan zich te binden, menen waarnemers. Vooral de armere landen worden door de lagere prijzen voor olie in het Iraakse kamp getrokken.

Syrië probeert de invoer enigszins stiekem te houden door de olie te gebruiken voor binnenlandse consumptie en de zelf geproduceerde olie uit te voeren.

Irak voert al illegaal olie uit over land naar Jordanië en Turkije en ook over zee langs Iran, maar dit is centenwerk vergeleken met de oliepijpleiding naar Syrië, zei een Amerikaanse functionaris.

De Iraakse olie heeft inmiddels twee voormalige bondgenoten uit operatie Desert Storm losgeweekt uit de coalitie. Syrië leverde troepen voor de geallieerde strijdmacht en Turkije stelt nog steeds een luchtmachtbasis beschikbaar voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die boven Irak patrouilleren.

De olie stroomt al zo lang en heeft inmiddels zulke hoeveelheden bereikt dat de Turken aan de grens een hele terminal hebben gebouwd om de vrachtwagens uit Irak op te vangen, zeggen olie-experts.

Los Angeles Times

Reacties