Suu Kyi: Birmese junta wil geen verandering

24-04-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Suu Kyi zei dit woensdag op een persconferentie van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD).

Het was de eerste keer dat de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede de oprechtheid van de junta openlijk in twijfel trok. Ze vertelde dat autoriteiten haar herhaaldelijk hadden lastiggevallen tijdens recente reizen naar haar aanhang buiten de hoofdstad. ‘Ze willen geen verandering, maar verandering is onvermijdelijk,’ aldus Suu Kyi.

De NLD won in 1990 de verkiezingen van Birma met een overweldigende meerderheid, maar het leger, dat het land sinds 1962 regeert, weigerde de macht over te dragen. Suu Kyi bracht een groot deel van de afgelopen tien jaar door in huisarrest en veel van leden van haar partij zitten nog achter de tralies.

Eind 2000 begon de NLD met bemiddeling van de Verenigde Naties gesprekken met de regerende Staatsraad voor Vrede en Ontwikkeling (SPDC). Maar tot een echte dialoog over politieke hervormingen in het land kwam het niet. De junta heeft steeds gezegd dat die uiteindelijk streeft naar nationale verzoening en een overgang naar democratie, maar dat instabiliteit kan ontstaan als dat te snel gebeurt.

’Als de SPDC echt is geïnteresseerd in het welzijn van zijn land, moeten ze samenwerken met de NLD. Ik zou willen vragen waarom de SPDC geen contact opneemt met de NLD,’ zei Suu Kyi.

De speciale VN-gezant voor Birma, Razali Ismail, had maandag ook gezegd gefrustreerd te raken door het gebrek aan vooruitgang in de dialoog. Hij maakte zich er zorgen over dat de regering hem al meer dan vijf maanden niet had uitgenodigd.

Burma Centrum Nederland, BCN

Reacties