Suriname wil betere communicatie met Nederland

01-05-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Venetiaan bleef er ook op Koninginnedag bij dat Nederland afspraken uit 1975 en 1992 over vrije besteding van ontwikkelingshulp, de zogeheten integrale benadering, moet nakomen.

Volgens Paramaribo wil minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking het geld voor specifieke sectoren als onderwijs en gezondheidszorg bestemmen. ‘Suriname heeft niets anders waarop het zich kan beroepen, niets anders dan misschien een nergens vastgelegde morele plicht van Nederland,’ zei Venetiaan.

Hij zei dat Suriname zich inzet om ‘ruis in de communicatie’ met Nederland te verwijderen of te verduidelijken. Herfkens zei vorige maand in de Tweede Kamer van geen meningsverschil te weten. Suriname moet volgens haar zijn huiswerk doen.

De Surinaamse en Nederlandse ministers voor Ontwikkelingssamenwerking ontmoeten elkaar in juni in Den Haag om over de voortgang van de ontwikkelingssamenwerking te praten. Het Surinaamse staatshoofd hoopt dat dit overleg vlot kan verlopen en vooral effectief kan zijn.

Paramaribo vindt dat Nederland een klein half miljard gulden aan reeds beloofde ontwikkelingshulp in ieder geval volgens de integrale benadering moet overmaken. Vorige maand zei Venetiaan dat Nederland met ‘nieuw geld’ over de brug moet komen als het in de ontwikkelingsrelatie met Suriname ‘nieuwe dingen’ wil doen.

De Nederlandse ambassadeur R. Treffers hoopt dat het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (MOP), dat binnenkort door de Surinaamse regering wordt gepresenteerd, een solide basis vormt voor verdere besprekingen over de inzet van verdragsmiddelen. Nederland hecht veel waarde aan herstel en versterking van de rechtsstaat in Suriname.

Reacties