Suriname en Nederland praten over herstel ontwikkelingsrelatie

12-10-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Herfkens zal bij haar bezoek aan Suriname, zoals ze eerder liet weten, ‘haar oren te luisteren leggen’. Politieke kringen in Suriname verwachten in ieder geval op korte termijn steun van Nederland voor projecten in de gezondheidszorg en het onderwijs.

Minister Herfkens heeft vrijdag een bespreking met haar Surinaamse ambtsgenoot, de Surinaamse minister van Financiën en de president van de Centrale Bank van Suriname. Diezelfde middag ontmoet zij mensen uit het Surinaamse bedrijfsleven. Ook ontmoet zij president Venetiaan.

De Surinaamse minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking Raghoebarsingh zal ontwikkelingsprojecten aan Herfkens voorleggen. Hoewel Raghoebarsingh erop hamert dat Suriname ‘geen volk van bedelaars’ is, ziet hij zonder externe steun geen optimale ontwikkeling van het land. ‘De relatie tot donoren moet er niet een van afhankelijkheid zijn, maar ze moet versnelling geven aan de ontwikkeling die we zelf willen,’ aldus de minister.

Nederland komt voor in het rijtje van primaire donors, samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank IDB en de Europese Unie. Brazilië, India en China kunnen ook een rol spelen. Die drie landen hebben aangegeven dat ze de bestaande samenwerking met Suriname willen uitbreiden.

Multilaterale instellingen, zoals organisaties van de Verenigde Naties die expertise beschikbaar willen stellen, zullen niet worden overgeslagen, zegt Raghoebarsingh. ‘We willen die expertise verbinden met projecten waar donoren geld voor willen geven.’ Dat past volgens hem ook in het straatje van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Suriname poogt sinds het aantreden van de regering-Venetiaan in augustus orde op zaken te stellen. In november 1997 werd de ontwikkelingsrelatie met Nederland bevroren door de toenmalige machthebbers, die banden hadden met Desi Bouterse. De ex-legerleider werd verdacht betrokken te zijn bij de cocaïnehandel. Ironisch genoeg worden de eerste stappen tot herstel van de relatie gezet op de verjaardag van Bouterse.

Reacties