Sudanese regering aanvaardt vredesplan

05-07-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De partij van president Omar Hassan al-Bashir, de Nationale Congrespartij, heeft het plan woensdag aangenomen. De oppositie deed dat enkele dagen eerder al, zij het met reserves.

Een belangrijk deel van de oppositie tegen het fundamentalistische bewind in Khartoem bestaat uit niet-islamieten uit het zuiden. Zij missen in het plan een referendum over zelfbeschikking voor het niet-islamitische zuiden. De slepende oorlog woedt vooral door strijd om zelfbeschikking van de Afrikaanse, niet-islamitische zuiderlingen en het geweld dat de opeenvolgende regeringen in het Arabische, islamitische noorden daartegen inzetten.

De minister van Buitenlandse Zaken van Sudan, Mustafa Osman Ismail, heeft woensdag gezegd dat het plan voorziet in een interimregering waar alle politieke stromingen zitting in moeten hebben. Deze regeringsploeg moet een nationale constitutionele conferentie organiseren. Die moet de richtlijnen opstellen voor een democratisch Sudan, waarin religieuze, culturele en etnische verschillen worden gerespecteerd.

De oppositionele Umma-partij van de voormalige premier Sadeq al-Mahdi heeft het plan vorige week ondersteund. De Nationale Democratische Alliantie (NDA), een overkoepelend oppositieverbond, onderschrijft de beginselen uit het plan maar wenst verbeteringen.

Bij de NDA is onder meer het Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) van de zuiderling John Garang aangesloten.

Etnische zuiveringen
Een SPLA-woordvoerder verwelkomde vanuit Nairobi het Egyptisch-Libische initiatief, maar hij zei dat zijn beweging graag nog suggesties doet ter verbetering. De SPLA vreest onder meer dat de interimregring, als het puntje bij paaltje komt, wordt gedomineerd door aanhangers van al-Bashir.

Al-Bashir is volgens waarnemers niet de meest logische vredestichter. Hij greep in 1989 als generaal de macht vlak voor de toenmalige premier al-Mahdi een vredesakkoord zou tekenen met de zuidelijke rebellen.

Het regime van al-Bashir en zijn geestelijke mentor Hassan al-Turabi maakte van Sudan een radicale fundamentalistische staat en voerde verbeten strijd tegen de zuiderlingen en sommige etnische groepen elders. Garang heeft pas nog in Caïro al-Bashir van etnische zuiveringen beschuldigd.

Het afgelopen half jaar heeft al-Bashir zijn rivaal al-Turabi, 'de macht achter de schermen', aan de kant geschoven. De president heeft zichzelf vervolgens voor de buitenlandse media, diplomaten en oliemaatschappijen opnieuw uitgevonden als gematigde leider. Dat laatste wekt ook onrust onder fundamentalisten in Sudan, die in het vredesplan de strikte islamitische wetgeving missen.

Reacties