Sudan slacht straks professioneel

14-12-2010 Bron: IS Online
Koeien in Juba

Sudanezen hebben veel achting voor de koe, maar de slacht vindt meestal in niet al te hygiënische omstandigheden plaats. Daar gaat nu verandering in komen met een professioneel slachthuis.

De taxichauffeur trapt zijn voet op de rem. De kudde komt van rechts. Maar ook wanneer de koeien van links gekomen waren, hadden de dieren voorrang gekregen boven het verkeer van Juba.  In de stoffige hoofdstad van Zuid-Sudan worden koeien als uiterst waardevol beschouwd. Als bruidsschat  bijvoorbeeld. Wie koeien bezit, is een gezegend man.

“Toch worden koeien ook geslacht. Vlees is populair in Sudan”, vertelt de Nieuw Zeelander Frank Cawkwell.  Zijn plan om een slachthuis op te zetten heeft subsidie toegewezen gekregen van PSI, een programma
van Buitenlandse Zaken dat vernieuwende investeringsprojecten in opkomende markten  ondersteunt. Cawkwell: “Koeien worden nu vaak bij mensen thuis geslacht of bij bedrijfjes die in de  buitenlucht werken. Het is gezonder als dat in een professioneel slachthuis gebeurt met een grote koelcel.”

De Nieuw-Zeelander is ook betrokken bij de supermarkt VAMP, waar de upper class van Juba groente, brood en ingevoerd vlees koopt. “VAMP importeert voor 50.000 dollar per maand aan vlees. Dat komt vooral uit Kenia. Er ligt hier dus een enorme potentiële markt als we zelf worstjes,
gehakt en spare-ribs gaan produceren.” Zo’n dertig mensen zouden vanaf de start werk kunnen vinden bij het bedrijf Juba Beef, in een later stadium mogelijk zelfs het vijfvoudige, schat Cawkwell in. Niet alleen de chique supermarkt, heel Zuid-Sudan is nu grotendeels afhankelijk van import.
“Daarom is de regering erg blij met ons plan. Die vinden het prima dat het land minder afhankelijk wordt van invoer. Misschien kunnen we op termijn zelfs vleesproducten gaan exporteren.”

Zuid-Sudan staat aan de vooravond van een referendum waarbij de bevolking zich mag uitspreken voor of tegen mogelijke onafhankelijkheid van Noord-Sudan. De uitslag zou tot een nieuwe oorlog tussen Noord en Zuid kunnen leiden. Cawkwell is optimistisch. “Als het referendum vreedzaam verloopt, komen er daarna veel nieuwe mogelijkheden in Juba. Mensen en bedrijven zullen hier massaal naartoe komen.”

Arne Doornebal

Arne Doornebal is Afrika-journalist. 

Lees meer van deze auteur >

Reacties