Natuur

Activisten houden een harvester tegen
Actueel – De directe acties tegen de kap van het laatste Europese laagland oerbos Bialowieza in Polen zijn vandaag van start gegaan.
Bossen
Data – Vandaag is de Internationale dag van het Bos. Hoe staat het er eigenlijk voor met de bossen wereldwijd?
Interview – Veertig maatschappelijke organisaties uit de Hoorn van Afrika strijden samen tegen stroperij en smokkel van ivoor.
Actueel – "Grote stukken land afbakenen, de bomen omhakken en vee telen bleek een van de beste manieren om geld wit te wassen".
Op expeditie
Grutto
Fotoreportage – OneWorld nodigde lezers uit voor een grutto-expeditie. Els Trautwein ging mee en maakte deze mooie foto's:
Grutto
Achtergrond – Geen autoruit vol met vliegjes. Het lijkt fijn, maar de drastische afname van het aantal insecten is een ramp voor de natuur.
Vuurspringen
Achtergrond – OneWorld bezocht een groep paganisten, aanhangers van natuurreligie én van een duurzame leefstijl.
Grutto
Van ’t web – Hoe intensieve veeteelt zowel een bedreiging vormt voor oerwouden als voor weidevogels.
Grutto
Fotoreportage – Mei is door OneWorld uitgeroepen tot maand van de grutto. Lezers gingen afgelopen zaterdag in alle vroegte op pad, op zoek naar de weidevogel.
Grutto op een paal
Grutto
Actueel – Het gaat niet zo goed met de grutto. OneWorld gaat de komende tijd dus op onderzoek uit. Wij nodigen je mee uit om samen met ons op onderzoek te gaan.
Milieu-etters als graffiti op boomstam
Oerbos
Actueel – Poolse minister van Milieu praat met de planters van het oerbos Bialowieza en stuurt daarover een brief aan zijn Europese collega's.
Actueel – Wetenschappers vrezen dat dit het einde betekent van een groot deel van het Australische rif.
recreatie bos
Natuurbescherming
Opinie – Natuurorganisaties bestaan al ruim honderd jaar. Hebben de organisaties nog steeds dezelfde doelstellingen als vroeger, of is er veel veranderd?
Tureluur met kuiken
Grutto
Opinie – Vandaag werd een grutto-alarm uitgestuurd. Maar zonder consumenten gaat de redding van de weidevogels niks worden.
Voorjaar in het oerbos
Oerbos
Actueel – De Europese Commissaris neemt de volgende stap in de inbreukprocedure rond het laatste laagland oerbos van Europa, Bialowieza.
Oude eiken stammen
Oerbos
Actueel – De Poolse Minister van Milieu gaf vorige week een persconferentie over de recente inventarisatie van het laatste oerbos van Europa, Bialowieza.
Kadaver wordt ontleed
Dood
Opinie – Gisteren zette de Gedeputeerde Staten van Flevoland een dikke streep door echte natuur in Nederland. Kwam de dood net iets te dichtbij?
Event – Om klimaatwinst te boeken moet serieus geïnvesteerd worden in hout als bouwmateriaal, zo was de strekking van het FSC-event.
Actueel – De spanningen tussen bij het Standing Rock-reservaat lopen op. De Standing Rock-beweging bereidt een mars op Washington voor.
Pietrele Albe
Oerbos
Actueel – Tussen 2010 en 2013 verdween exact 7,2% van de ongerepte natuur op de wereld. Ook het laatste echte stuk Europese wildernis verdween in Roemenië.
Bever aan de Narwa zoekt kruiden als voedsel
Oerbos
Actueel – Terwijl er een dik pak sneeuw ligt in het woud van Bialowieza werden uitgangspunten voor een geïntegreerd internationaal beheerplan gepubliceerd.
Een kudde wisenten 's winters in Kaloezjskië Zaseki
jacht
Actueel – Net voor kerst diende de Poolse boswachterij Borki een verzoek in om afschotvergunning voor 10 wisenten, een nieuwe aanslag op de Poolse natuur?
Moeder gorilla met baby
Van ’t web – Het gevaarlijkste beroep op aarde: als Parkwachter gorilla’s en andere wilde dieren beschermen in Virunga nationaalpark in Congo.
Oerbos
Actueel – Organisaties die door de Poolse minister niet zijn erkend maar wel protesteren tegen besluiten, kunnen bestraft worden met drie jaar gevangenis
Schubbige bundelzwammen op een boom
Oerbos
Achtergrond – Tijdens de herfstvakantie ging redacteur ErnstJan Stroes op pad in het laatste oerbos van Europa. Hier de foto-impressie die hij voor OneWorld maakte.
Abonneren op