Natuur

Interview – Veertig maatschappelijke organisaties uit de Hoorn van Afrika strijden samen tegen stroperij en smokkel van ivoor.
Bever aan de Narwa zoekt kruiden als voedsel
Oerbos
Actueel – Terwijl er een dik pak sneeuw ligt in het woud van Bialowieza werden uitgangspunten voor een geïntegreerd internationaal beheerplan gepubliceerd.
Een kudde wisenten 's winters in Kaloezjskië Zaseki
jacht
Actueel – Net voor kerst diende de Poolse boswachterij Borki een verzoek in om afschotvergunning voor 10 wisenten, een nieuwe aanslag op de Poolse natuur?
Moeder gorilla met baby
Van ’t web – Het gevaarlijkste beroep op aarde: als Parkwachter gorilla’s en andere wilde dieren beschermen in Virunga nationaalpark in Congo.
Oerbos
Actueel – Organisaties die door de Poolse minister niet zijn erkend maar wel protesteren tegen besluiten, kunnen bestraft worden met drie jaar gevangenis
Schubbige bundelzwammen op een boom
Oerbos
Achtergrond – Tijdens de herfstvakantie ging redacteur ErnstJan Stroes op pad in het laatste oerbos van Europa. Hier de foto-impressie die hij voor OneWorld maakte.
Mole National Park in Ghana
Achtergrond – Om natuur te kunnen behouden, moet je het economisch belang in geld uit kunnen drukken. Dat leren deelnemers aan de Green Finance Academy.
Witek op inspectie
Oerbos
Actueel – Vrijwilligers zetten zich in het oerbos dagelijks in om de eerste echte overtreding van de Europese wetgeving te bewijzen, dat is niet gemakkelijk.
Gestorven fijnsparren
Oerbos
Actueel – De Poolse minister van Milieu misleidt zijn Europese collega's met argument letterzetter bestrijding.
Reportage – Hoewel Suriname veel doet om commerciële houtkap te beperken, blijft het moeilijk om alle ontbossing tegen te gaan.
Ridderzwammen in het oerbos van Bialowieza
Oerbos
Actueel – OneWorld redacteur ErnstJan Stroes gaat op pad in het laatste laagland oerbos van Europa. Een bos waarin Polen stevig wil gaan kappen.
Honderd jarige eik
Oerbos
Actueel – Het oerbos van Bialowieza in Polen wordt vooral beschermd voor haar natuurlijke processen waaronder het leven van diverse kevers.
Reportage – Van boerenschuur tot volkstuincomplex of stadsboerderij: op steeds meer bijzondere plekken in de natuur kun je vergaderen.
Is zelf vissen duurzaam?
Interview – Grootschalige visserij brengt negatieve gevolgen met zich mee voor het milieu. Is dit bij de sportvisserij ook het geval?
Oerbos
Actueel – De Poolse Ombudsman heeft de minister van Milieu voor de rechter gedaagd voor het besluit om de motorzaag te zetten in het oerbos van Bialowieza.
Groen, grijs en gelukkig
Actueel – Het project 'Groen,Grijs en Gelukkig' wil verzorgingstehuizen groener maken, zodat bewoners gelukkiger worden.
groene kerk
Achtergrond – Steeds meer kerken gaan groen doen: van hagenpreken tot biologische avondmaalwijn. "Met 'stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw' kom je er niet'".
Pleidooi voor kap oerbos Bialowieza nu in Brussel
Oerbos
Actueel – De Poolse minister Szyszko van Milieu probeert Europarlementariërs te overtuigen dat het oerbos van Bialowieza door Poolse houthakkers is aangelegd.
Reportage – In Latijns-Amerika moeten bossen vaak wijken voor landbouw, maar in Guatemala krijgen boeren nu geld om juist bomen te planten.
Braamstruweel
Oerbos
Achtergrond – De Poolse regering wil het laatste Europese oerbos kappen. Naar eigen zeggen vanwege een keverplaag, maar vermoedelijk om geld te verdienen.
Woudreus op de achtergrond
Oerbos
Achtergrond – Waarom kunnen dode bomen niet gewoon worden verwerkt tot meubels of brandhout? ErnstJan Stroes ging op reportage in een bos in Oss.
Interview – Innovatieplatform Let it Grow werkt met haar Lab aan een groenere stad: minder steen, meer bloemen en planten.
Oerbos
Actueel – UNESCO volgt advies IUCN om het laatste oerbos Bialowieza tot bedreigd werelderfgoed te verklaren niet op. Poolse minister in zijn sas.
Bialowieza
Oerbos
Actueel – De Poolse regering wordt voor het Europees Hof gedaagd voor schending van Europese natuurwetgeving bij het besluit om oerbos Bialowieza te kappen.
Schrikbeeld Vlaamse kust
Kust
Actueel – Op Neeltje Jans in Zeeland was afgelopen zaterdag de eerste kustontmoeting. Boze burgers kwamen bijeen om te pleiten voor een rustige en mooie kust.
Abonneren op