Natuur

Bossen
Data – Vandaag is de Internationale dag van het Bos. Hoe staat het er eigenlijk voor met de bossen wereldwijd?
Interview – Veertig maatschappelijke organisaties uit de Hoorn van Afrika strijden samen tegen stroperij en smokkel van ivoor.
recreatie bos
Opinie – Natuurorganisaties bestaan al ruim honderd jaar. Hebben de organisaties nog steeds dezelfde doelstellingen als vroeger, of is er veel veranderd?
Tureluur met kuiken
Weidevogels
Opinie – Vandaag werd een grutto-alarm uitgestuurd. Maar zonder consumenten gaat de redding van de weidevogels niks worden.
Voorjaar in het oerbos
Oerbos
Actueel – De Europese Commissaris neemt de volgende stap in de inbreukprocedure rond het laatste laagland oerbos van Europa, Bialowieza.
Oude eiken stammen
Oerbos
Actueel – De Poolse Minister van Milieu gaf vorige week een persconferentie over de recente inventarisatie van het laatste oerbos van Europa, Bialowieza.
Kadaver wordt ontleed
Dood
Opinie – Gisteren zette de Gedeputeerde Staten van Flevoland een dikke streep door echte natuur in Nederland. Kwam de dood net iets te dichtbij?
Event – Om klimaatwinst te boeken moet serieus geïnvesteerd worden in hout als bouwmateriaal, zo was de strekking van het FSC-event.
Actueel – De spanningen tussen bij het Standing Rock-reservaat lopen op. De Standing Rock-beweging bereidt een mars op Washington voor.
Pietrele Albe
Oerbos
Actueel – Tussen 2010 en 2013 verdween exact 7,2% van de ongerepte natuur op de wereld. Ook het laatste echte stuk Europese wildernis verdween in Roemenië.
Bever aan de Narwa zoekt kruiden als voedsel
Oerbos
Actueel – Terwijl er een dik pak sneeuw ligt in het woud van Bialowieza werden uitgangspunten voor een geïntegreerd internationaal beheerplan gepubliceerd.
Een kudde wisenten 's winters in Kaloezjskië Zaseki
jacht
Actueel – Net voor kerst diende de Poolse boswachterij Borki een verzoek in om afschotvergunning voor 10 wisenten, een nieuwe aanslag op de Poolse natuur?
Moeder gorilla met baby
Van ’t web – Het gevaarlijkste beroep op aarde: als Parkwachter gorilla’s en andere wilde dieren beschermen in Virunga nationaalpark in Congo.
Oerbos
Actueel – Organisaties die door de Poolse minister niet zijn erkend maar wel protesteren tegen besluiten, kunnen bestraft worden met drie jaar gevangenis
Schubbige bundelzwammen op een boom
Oerbos
Achtergrond – Tijdens de herfstvakantie ging redacteur ErnstJan Stroes op pad in het laatste oerbos van Europa. Hier de foto-impressie die hij voor OneWorld maakte.
Mole National Park in Ghana
Achtergrond – Om natuur te kunnen behouden, moet je het economisch belang in geld uit kunnen drukken. Dat leren deelnemers aan de Green Finance Academy.
Witek op inspectie
Oerbos
Actueel – Vrijwilligers zetten zich in het oerbos dagelijks in om de eerste echte overtreding van de Europese wetgeving te bewijzen, dat is niet gemakkelijk.
Gestorven fijnsparren
Oerbos
Actueel – De Poolse minister van Milieu misleidt zijn Europese collega's met argument letterzetter bestrijding.
Reportage – Hoewel Suriname veel doet om commerciële houtkap te beperken, blijft het moeilijk om alle ontbossing tegen te gaan.
Ridderzwammen in het oerbos van Bialowieza
Oerbos
Actueel – OneWorld redacteur ErnstJan Stroes gaat op pad in het laatste laagland oerbos van Europa. Een bos waarin Polen stevig wil gaan kappen.
Honderd jarige eik
Oerbos
Actueel – Het oerbos van Bialowieza in Polen wordt vooral beschermd voor haar natuurlijke processen waaronder het leven van diverse kevers.
Reportage – Van boerenschuur tot volkstuincomplex of stadsboerderij: op steeds meer bijzondere plekken in de natuur kun je vergaderen.
Is zelf vissen duurzaam?
Interview – Grootschalige visserij brengt negatieve gevolgen met zich mee voor het milieu. Is dit bij de sportvisserij ook het geval?
Oerbos
Actueel – De Poolse Ombudsman heeft de minister van Milieu voor de rechter gedaagd voor het besluit om de motorzaag te zetten in het oerbos van Bialowieza.
Groen, grijs en gelukkig
Actueel – Het project 'Groen,Grijs en Gelukkig' wil verzorgingstehuizen groener maken, zodat bewoners gelukkiger worden.
Abonneren op