Natuur

Interview – Veertig maatschappelijke organisaties uit de Hoorn van Afrika strijden samen tegen stroperij en smokkel van ivoor.
Kasia tijdens een blokkade
Oerbos
Actueel – Europa’s laatste laagland oerbos heeft het zwaar te verduren. Niet gek, in een land dat geen groene politici verdraagt.
Gegijzelde velmachine
Oerbos
Actueel – Een groep internationale natuurbeschermers gijzelt nu al voor de tweede dag een velmachine in het oerbos van Bialowieza. Langzaam neemt de druk toe.
Vos
Grutto
Achtergrond – De vos krijgt vaak de schuld van de afname van de grutto. Maar dat is niet erg waarschijnlijk.
Les in het bos
Oerbos
Actueel – Nieuwe UNESCO-missie naar oerbos Bialowieza om uit te zoeken of het bos geen bedreigd werelderfgoed is.
Grutto
Gastblog – OneWorld nodigde lezers uit voor een grutto-expeditie. Laura Vrijsen brengt verslag uit van de expeditie in de Zaanstreek.
Grutto op hek
Grutto
Opinie – Rens Weenink ging met open vizier mee op grutto-expeditie en raakte gegrepen door hoe in deze vogel alles samenkomt.
oerwoud
Nieuws – De eerlijke verzekeringswijzer doet een boekje open over het investeringsbeleid van jouw verzekeraar.
Nieuws – Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat de Nederlandse sierteeltsector nog steeds grootverbruiker is van bestrijdingsmiddelen
Actueel – Meer dan twintig nieuwe reptielensoorten werden in de maanden na de publicatie van hun ontdekking het doelwit van stropers.
Twee generaties weidevogelboeren
Grutto
Tip/Tips – Wat doet de thuisidealist om de Nederlandse weide te redden?
Activisten houden een harvester tegen
Oerbos
Actueel – De directe acties tegen de kap van het laatste Europese laagland oerbos Bialowieza in Polen zijn 24 mei van start gegaan.
Actueel – "Grote stukken land afbakenen, de bomen omhakken en vee telen bleek een van de beste manieren om geld wit te wassen".
Op expeditie
Grutto
Fotoreportage – OneWorld nodigde lezers uit voor een grutto-expeditie. Els Trautwein ging mee en maakte deze mooie foto's:
Grutto
Achtergrond – Geen autoruit vol met vliegjes. Het lijkt fijn, maar de drastische afname van het aantal insecten is een ramp voor de natuur.
Vuurspringen
Achtergrond – OneWorld bezocht een groep paganisten, aanhangers van natuurreligie én van een duurzame leefstijl.
Grutto
Van ’t web – Hoe intensieve veeteelt zowel een bedreiging vormt voor oerwouden als voor weidevogels.
Grutto
Fotoreportage – Mei is door OneWorld uitgeroepen tot maand van de grutto. Lezers gingen afgelopen zaterdag in alle vroegte op pad, op zoek naar de weidevogel.
Grutto op een paal
Grutto
Actueel – Het gaat niet zo goed met de grutto. OneWorld gaat de komende tijd dus op onderzoek uit. Wij nodigen je mee uit om samen met ons op onderzoek te gaan.
Milieu-etters als graffiti op boomstam
Oerbos
Actueel – Poolse minister van Milieu praat met de planters van het oerbos Bialowieza en stuurt daarover een brief aan zijn Europese collega's.
Actueel – Wetenschappers vrezen dat dit het einde betekent van een groot deel van het Australische rif.
recreatie bos
Natuurbescherming
Opinie – Natuurorganisaties bestaan al ruim honderd jaar. Hebben de organisaties nog steeds dezelfde doelstellingen als vroeger, of is er veel veranderd?
Bossen
Data – Vandaag is de Internationale dag van het Bos. Hoe staat het er eigenlijk voor met de bossen wereldwijd?
Tureluur met kuiken
Grutto
Opinie – Vandaag werd een grutto-alarm uitgestuurd. Maar zonder consumenten gaat de redding van de weidevogels niks worden.
Voorjaar in het oerbos
Oerbos
Actueel – De Europese Commissaris neemt de volgende stap in de inbreukprocedure rond het laatste laagland oerbos van Europa, Bialowieza.
Abonneren op