Natuur

Interview – Veertig maatschappelijke organisaties uit de Hoorn van Afrika strijden samen tegen stroperij en smokkel van ivoor.
Boreaalwoud
Bos
Actueel – Een eigen privébos kan prettig zijn, maar werkt ook ontbossing en het gebruik van houtige biomassa in de hand.
Gebroken bomen
Bos
Actueel – De storm kan er mogelijk voor zorgen dat het Poolse oerbos van Bialowieza verder met rust gelaten gaat worden.
Bosfragment in Bialowieza
Oerbos
Opinie – Op de website van de NOS verscheen een artikel met als titel: Kappen ze wel echt ´oerbos´ in Polen? ErnstJan Stroes reageert.
Blokkade van een velmachine op 4 augustus 2017
Oerbos
Actueel – De Poolse minister van Milieu Szyszko probeert zijn kapbeleid te redden met een veiligheidsargument, maar lijkt onder de druk te bezwijken.
Wisenten in Bialowieza
Oerbos
Actueel – Polen moet stoppen met de kap van bomen in het unieke Białowieża oerbos. Het land laat echter in het midden of het dat ook gaat doen.
Poel in het woud
Oerbos
Actueel – De Europese Commissie maakte vandaag bekend dat Polen voor het Europees Hof wordt gedaagd voor de kap van het oerbos Bialowieza.
Met buizen geblokkeerde wielen van een velmachine
Oerbos
Actueel – OneWorld interviewde de eerste Nederlander die op pad ging om het oerbos van Bialowieza te gaan beschermen, hij vertelt over zijn avonturen.
Spandoek op blokkade
Oerbos
Actueel – De Poolse regering mag per direct niet meer kappen in oerbos Bialowieza van UNESCO anders wordt het woud binnenkort bedreigd werelderfgoed.
Turen naar de grutto
Grutto
Rapport – In mei en juni 2017 besteedde OneWorld veel aandacht aan het wel en wee van onze weidevogels en de vaak voor de natuur negatieve verander
Grutto boven koeien bij Delft
Grutto
Actueel – Is zuivel van weidevogelvriendelijk grasland nou gezonder?
Kasia tijdens een blokkade
Oerbos
Actueel – Europa’s laatste laagland oerbos heeft het zwaar te verduren. Niet gek, in een land dat geen groene politici verdraagt.
Gegijzelde velmachine
Oerbos
Actueel – Een groep internationale natuurbeschermers gijzelt nu al voor de tweede dag een velmachine in het oerbos van Bialowieza. Langzaam neemt de druk toe.
Vos
Grutto
Achtergrond – De vos krijgt vaak de schuld van de afname van de grutto. Maar dat is niet erg waarschijnlijk.
Les in het bos
Oerbos
Actueel – Nieuwe UNESCO-missie naar oerbos Bialowieza om uit te zoeken of het bos geen bedreigd werelderfgoed is.
Grutto
Gastblog – OneWorld nodigde lezers uit voor een grutto-expeditie. Laura Vrijsen brengt verslag uit van de expeditie in de Zaanstreek.
Grutto op hek
Grutto
Opinie – Rens Weenink ging met open vizier mee op grutto-expeditie en raakte gegrepen door hoe in deze vogel alles samenkomt.
oerwoud
Nieuws – De eerlijke verzekeringswijzer doet een boekje open over het investeringsbeleid van jouw verzekeraar.
Nieuws – Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat de Nederlandse sierteeltsector nog steeds grootverbruiker is van bestrijdingsmiddelen
Actueel – Meer dan twintig nieuwe reptielensoorten werden in de maanden na de publicatie van hun ontdekking het doelwit van stropers.
Twee generaties weidevogelboeren
Grutto
Tip/Tips – Wat doet de thuisidealist om de Nederlandse weide te redden?
Activisten houden een harvester tegen
Oerbos
Actueel – De directe acties tegen de kap van het laatste Europese laagland oerbos Bialowieza in Polen zijn 24 mei van start gegaan.
Actueel – "Grote stukken land afbakenen, de bomen omhakken en vee telen bleek een van de beste manieren om geld wit te wassen".
Op expeditie
Grutto
Fotoreportage – OneWorld nodigde lezers uit voor een grutto-expeditie. Els Trautwein ging mee en maakte deze mooie foto's:
Grutto
Achtergrond – Geen autoruit vol met vliegjes. Het lijkt fijn, maar de drastische afname van het aantal insecten is een ramp voor de natuur.
Abonneren op