Studentenprotest kan democratie in Nepal bespoedigen

24-04-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De studentenprotesten kwamen voort uit gestegen brandstofprijzen en uitstel van de verkiezingen van de studentenraden.

Twee keer eerder, in 1979 en 1990, mondden soortgelijke studentenprotesten uit in algemeen verzet onder de Nepalezen. Dat leidde tot politieke verschuivingen in het koninkrijk.

De politieke sfeer in Nepal is al gespannen sinds oktober vorig jaar. Toen ontbond de koning het parlement en installeerde hij de huidige regering onder leiding van Lokendra Bahadur Chand. Politieke partijen beschouwen die regering als ongrondwettelijk en onwettelijk, omdat zij niet legitiem is gekozen. Behalve studenten en partijen hebben ook veel Nepalezen het gevoel dat hun land slecht wordt bestuurd.

Maoïsten

Koning Gyanendra zegt in toespraken wel dat hij zich wil inzetten voor een democratie, maar rept met geen woord over een parlementaire democratie met verscheidene partijen. Volgens waarnemers zou de koning een meerpartijenstelsel vrezen omdat het te koste zou gaan van zijn eigen macht.

Ook de maoïsten verwerpen het huidige Nepalese model van democratie. Zij voeren al meer dan zes jaar oorlog om de constitutionele monarchie omver te werpen en een republiek te vestigen.

Waarschijnlijk zullen de politieke partijen zich binnenkort aansluiten bij de woedende studenten op straat. 'Net als de vorige keren zullen wij snel de leiding van de studenten overnemen,' zegt Arjun Narsingh KC, woordvoerder van de oppositiepartij Nepalees Congres.

'Dit gaat al lang niet meer om de stijging van de brandstofprijzen. De onrust krijgt nu ook een politieke dimensie.' Begin mei zullen het Nepalees Congres en drie andere partijen vermoedelijk gezamenlijke stappen aankondigen.

Rajendra Rai, algemeen secretaris van de Nationale Vrije Studentenbond, denkt dat de monarchie het mikpunt van het huidige oproer zal worden, 'omdat de koning de uitvoerende macht naar zich toe heeft getrokken'.

Eduard Jansen:
"Het artikel over Nepal van vandaag lijkt geschreven door iemand die Nepal niet kent. Van 1990 tot vorig jaar was er een meerpartijen systeem met onder andere de partij van Arjun Narsingh KC, die in het artikel "de oppositiepartij Nepalees Congres" genoemd wordt. Die partij was het grootste deel van de meerpartijenperiode aan het bewind en maakte er een potje van. De bestaande partijen vertegenwoordigen alleen de Hindu elite in Kathmandu. De koning wegwerken zal wel een beetje helpen maar wat nodig is is een verdieping van de democratie naar het hele Nepalese volk. Wie daar voor gaat zorgen....?"

Reacties