Studenten Niger maken van plastic straatvuil stoeptegels

23-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In ontwikkelingslanden als Niger is vervuiling door plastic een zichtbaar probleem. Maar dat is veranderd sinds studenten uit de hoofdstad een recyclingfabriek begonnen in Kourterey, een dorpje dat op vijf kilometer afstand ligt van de Nigerese hoofdstad Niamey.

 

In die fabriek maken ze er plastic tegels van. De plastic tegels zijn nog niet commercieel in productie genomen, maar het stadsbestuur van Niamey heeft er bij wijze van experiment al een stuk voetpad mee laten leggen. Het experiment is een primeur voor Niger.

 

Fijn zand

 

'Ik kwam op het idee toen ik in een workshop zat over milieu in Ouagadougou', zegt Housseini Hamidou, een student aan de universiteit van Niamey en de bedenker van het procédé. 'Het gaat om een mengeling van gesmolten plastic en fijn zand. Men kneedt dat voor het in de juiste vorm gegoten wordt.'

Hamidou legde het idee voor aan de studentenvereniging Club UNESCO, waarvan hij voorzitter is. Die was meteen enthousiast. 'Het betekende een makkelijke oplossing voor een groot probleem. Ooit haalden we bij een schoonmaakactie eens 600 ton plastic afval op in één deelgemeente van Niamey', zegt ondervoorzitter Hama Attahirou.

De Nigerese organisatie Reseda werkte het procédé uit met een subsidie van de Europese Unie. De studentenclub is nu een jaar de trotse eigenaar van een fabriekje met tien werknemers. 'De productie ligt op 32 tegels per dag omdat er te weinig mallen zijn. We hebben extra mallen besteld en dan halen we makkelijk 300 tegels per dag.'

 

Kinderen struinen straten en velden af op zoek naar plastic zakjes. Ze krijgen gemiddeld 400 cfa (62 eurocent) voor 50 kilo plastic.


Het ministerie van Milieu heeft inmiddels interesse getoond. Behalve vervuilend zijn de plastic zakjes ook een gevaar voor loslopend vee dat sterft omdat het plastic opeet.

Reacties