Stroomverbruik televisies verschilt sterk

15-05-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Nederlanders gebruiken steeds meer stroom voor hun televisies, vooral omdat de beeldschermen steeds groter worden. Een tv met een beeldscherm van meer dan 80 centimeter gebruikt twee keer zoveel stroom dan een tv met een beeldscherm van maximaal 60 centimeter. Plasmaschermen zijn nog echte energieverslinders, al zullen die in de toekomst waarschijnlijk zuiniger worden.

 

Uit het onderzoek van Natuur en Milieu, uitgevoerd door Ecofys, blijkt dat vergelijkbare platte tv's onderling sterk verschillen in stroomgebruik. De organisatie wilde voor drie formaten een Top10 samenstellen, maar bij de kleine en middelgrote televisies bleken slechts een handjevol van de geteste modellen zuinig genoeg om een plek op de ranglijst te verdienen. Bijna tweederde van de meestverkochte tv's verbruikt meer dan de bovengrens die Natuur en Milieu had gesteld.

 

De zuinigste kleine tv is van Samsung (type LW20M21). Die gebruikt half zoveel stroom als het meest energieverslindende, kleine exemplaar. Bij de middelgrote tv's is Panasonic de zuinigste, terwijl Sony de zuinigste grote televisie wist te produceren. Ecofys heeft alleen platte beeldschermen getest, omdat die het meest worden verkocht.

 

Natuur en Milieu probeert met de Top10 van zuinige modellen consumenten te helpen bij het maken van een milieuvriendelijke keuze. 'Consumenten krijgen een concreet alternatief om iets te doen tegen de klimaatverandering door een zuinig type te kiezen', aldus algemeen directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu.

 

De top10 van zuinige televisies is de eerste van een reeks ranglijsten die Natuur en Milieu publiceert. Over een aantal weken volgt de volgende ranglijst: zuinige auto's. In de komende twee jaar zullen ook bijvoorbeeld koelkasten, computers en wasmachines worden getest. Twee electronicaketens hebben toegezegd dat ze apparaten uit de Top10 van een speciale sticker zullen voorzien.

 

Top10 televisies

Reacties