Strengere EU-regels voor chemische stoffen

05-10-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De milieucommissie heeft de krachtige lobby van de industrie weerstaan. Ze heeft de chemicaliënrichtlijn REACH weer aangescherpt, nadat die eerder door andere commissies van het europarlement was afgezwakt. In november stemt het voltallige parlement over de nieuwe regels voor productie en invoer van chemicaliën.
 
De nieuwe regels verplichten bedrijven om alle chemische stoffen aan te melden en hun gegevens en eigenschappen bekend te maken. Veel stoffen zullen moeten worden getest. Voor stoffen die in kleine hoeveelheden (tot 10 ton) worden ingevoerd of geproduceerd, wordt een uitzondering gemaakt. De registratieprocedure zou dan te veel bureaucratische rompslomp met zich mee brengen, was de klacht.
 
De registratie- en testprocedure moet meer duidelijkheid geven over de risico's voor de gezondheid en het milieu van de stoffen. Milieuorganisaties geven al langer aan dat onvoldoende bekend is wat het effect is van de vele chemische stoffen die in allerlei dagelijkse producten worden gebruikt. Iedere stof op zich is wellicht in kleine hoeveelheden niet schadelijk, maar alle stoffen samen hopen zich op in het lichaam en kunnen zo toch voor problemen zorgen, stellen organisaties als Greenpeace en Friends of the Earth.
 
Voor het registreren en testen van de chemische stoffen wordt een nieuw Europees bureau opgericht.  


EUobserver: Pro-green MEPs prevail in chemicals vote
EurActiv: REACH - committee vote under fire
Reuters: EU lawmakers ease chemicals rules, fight looms
Greenpeace
Campagnesite Lichaam zonder gif
Persbericht Friends Of the Earth

Reacties