Stille Oceaan krijgt ’s werelds eerste biocorridor in zee

11-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De unieke flora en fauna van de Galapagos-eilanden inspireerden Darwin nog tot zijn evolutietheorie. Dit bijzondere gebied werd onlangs bedreigd door een enorme olievlek die uit het gezonken schip Jessica was gelopen.

Om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen gaan Colombia, Costa Rica, Ecuador en Panama de handen ineenslaan. Eind maart wordt er in de Costaricaanse hoofdstad San Jose vergaderd over de definitieve oprichting en inrichting van een biologische corridor voor de Stille Oceaan.

Naast de Galapagos-eilanden, dat behoort tot Ecuador, gaan ook het Costaricaanse eiland Coco, de Colombiaanse eilandengroepen Malpelo en Gorgona en de archipel van Coiba (Panama) onder de beschermingszone vallen.

Heetgebakerd

In het gebied leven zeldzame zeevogels, walvissen, schildpadden, haaien en tonijnsoorten. De beschermingszone schept voor deze dieren veilige verbindingswegen. Zo krijgen beesten die zich verplaatsen meer kans om uit de netten van vissers te blijven. De belangrijke uitwisseling van genetisch materiaal tussen bedreigde soorten blijft hierdoor verzekerd.

De vijf landen kunnen nogal eens heetgebakerd doen over hun grenzen maar zetten nu hun nationale trots opzij. De naties gaan samenwerken in projecten rond duurzame ontwikkeling, de bescherming van de biodiversiteit op en rond de eilanden en inspanningen om tot een duurzaam beheer van de visbestanden in de regio te komen.

De ideeën rond een grensoverschrijdende bescherming van de gordel kwetsbare eilanden voor de westkust van Latijns Amerika zijn al twaalf jaar oud. De eerste plannen werden uitgebroed door Costa Rica en Ecuador, later sloten Panama en Colombia zich daarbij aan. In 2002 werd het initiatief plechtig aangekondigd, maar tot nu toe bleven concrete maatregelen uit. Binnenkort moet de boel dan echt zjin definitieve vorm krijgen.

color=red>

Milieunieuws uit Latijns Amerika
Galapagos eilanden

Reacties