Steeds meer zelfmoord onder Amazone-stam

21-11-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De laatste tien jaar hebben meer dan 280 Guarani zelfmoord gepleegd. Daaronder 26 kinderen onder de 14 jaar. Het zelfmoordpercentage is maar liefst 40 keer hoger dan in Brazilië als geheel, aldus het rapport.

Het Guarani volk bestaat uit 27.000 indianen. Ooit waren dat er 1,5 miljoen.

‘De desinteresse van de Braziliaanse regering heeft de Guarani aan de rand van de afgrond gebracht,’ zegt Stephen Corrie, algemeen directeur van Survival International. ‘De zelfmoorden zijn een groot schandaal.’

Het stijgende aantal zelfmoorden schrijven antropologen toe aan het verlies van grond die eens toebehoorde aan de voorouders van het Guarani volk. Ook de teloorgang van hun traditionele culturele waarden en normen speelt een rol.

De Guarani hebben in 200 jaar tijd meer dan 95 procent van hun grond verloren. Nu leven ze in reservaten die te smal zijn om de traditionale manier van overleven, het jagen en verzamelen, voort te zetten.

De stamleden komen terecht in de suikerfabrieken of de seksindustrie, waar slecht betaald wordt. Als gevolg daarvan vervallen gemeenschapsstructuren en verslappen familiebanden en religieuze rituelen.

Rosalino Ortiz, wiens negenjarige dochter onlangs zelfmoord pleegde, zegt: ‘Onze jongeren kijken om zich heen, denken dat er niets meer over is en vragen zich af hoe ze verder moeten leven. Zij verliezen zichzelf en plegen zelfmoord.’

Survival International wil de zaak van de Guarani aanhangig maken bij de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Het rapport beschrijft overigens de situatie van de alle Braziliaanse indianen, vijfhonderd jaar na de aankomst van Portugezen.

Rapport is op te vragen of online te lezen op dit webadres

Reacties