Steeds meer weerstand tegen ‘uitverkoop van India’

10-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Toen India in 1991 onder druk van de Wereldbank een liberale koers insloeg, was de BJP van de huidige premier Atal Bihari Vajpayee, toen nog in de oppositie, hier fel op tegen. Samen met linkse partijen, vakbonden, niet-gouvernementele organisaties en ambtenaren verzetten zij zich hevig tegen het verlaten van de socialistische planeconomie. De nieuwe economische koers moest er voor zorgen dat India een sterke positie zou verwerven in de wereldeconomie.

Als oppositiepartij overtuigde de BJP de kiezer met haar belofte om de ‘swadeshi’ (zelfredzaamheid) weer op te pakken. Maar die belofte maakte de BJP, eenmaal in de regering, niet waar. Zakenlieden en grote bedrijven hebben veel invloed op de regering en zijn gebaat bij vrijhandel.

De achterban van de BJP lijkt er nu schoon genoeg van te hebben. De grootse hindoe fundamentalistische beweging, de Nationale Zelfhulporganistie (RSS) geeft aan dat ‘buitenlands model’ dat voor meer economische groei garant moet staan, voor haar onaanvaardbaar is. RSS is op ideologisch vlak belangrijk voor de partij.

’Energieverslindend, arbeidsplaats-vernietigend en ecologisch-destructief’

RSS-leider K.S. Sudarshan noemt het ‘het verstedelijkte, energieverslindende, arbeidsplaats-vernietigende en ecologisch-destructieve westerse ontwikkelingsmodel’, dat tot stand komt onder invloed van het Internationaal Monetair Fonds en de Indiase kapitalisten.

Sudarshan vindt dat de minister van Privatiseringen, Arun Shourie, moet opstappen. Hij heeft in de afgelopen twee jaar 31 bedrijven verkocht. Dit leverde de Indiase schatkist 2,3 miljard euro op.

Kritiek op het privatiseringsbeleid komt ook van de coalitiepartners van de BJP. Zij vinden de toenemende macht van de grote Indiase concerns een doorn in het oog. Zo storen zij er zich aan dat veel van deze grote bedrijven als ‘strategische partners’ worden betrokken in overheidsondernemingen of die - als gevolg van beperkte mededinging - gemakkelijk kunnen overnemen.

Onder druk zijn kabinetsleden heeft premier Vajpayee verdere privatiseringsplannen moeten uitstellen. Toch verkondigde de Indiase premier dat de regeringsplannen voor de economische hervormingen ‘onveranderd en onomkeerbaar blijven’.

Reacties