Steeds meer Britse steden willen ‘eerlijke handelsplaats’ zijn

04-08-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Een lokale Oxfam-groep in Garstang lanceerde het idee van eerlijke handelsstad drie jaar geleden tijdens een een ‘vijfsterren’ diner voor de plaatselijke bobo’s. Zij kregen louter producten opgediend van arme boeren in ontwikkelingslanden, die daarvoor een eerlijke prijs krijgen.

Het enthousiasme was zo groot dat er binnen een paar maanden stickers met ‘eerlijke handel’ werden gedrukt, openbare bijeenkomsten werden belegd en mensen gemobiliseerd.

Nu verkopen en promoten 90 van de 100 bedrijven of instellingen in Garstang eerlijke handelsproducten: de scholen, de gemeenteraad, de Kamer van Koophandel, de kerken, de kappers etc.

Cacao

Garstang heeft ook een ‘twinning’-relaties met de cacao-producerende gemeenschap New Koforidua in Ghana: de cacao wordt er rechtstreeks van ingekocht. En in het kader van een uitwisselingsprogramma gaan bewoners van de beide plaatsen bij elkaar op bezoek.

Op basis van het initiatief stelde de nationale Fairtrade Foundation richtlijnen op waaraan dorpen, steden of bedrijven moeten voldoen om het predikaat ‘eerlijke handel’ te krijgen.

Nu willen meer dan 80 stadjes en steden hetzelfde label krijgen als Garstang. Daarvoor moeten zij bepaalde hoeveelheden eerlijke producten verkopen. Ook moet eerlijke handel officieel worden gepromoot.

Reageer op dit artikel: 'Wat wordt de eerste eerlijke handelsplaats in Nederland?'

Garstang, fair trade town
Fair Trade Nederland

Reacties