Steeds meer Bengaalse vrouwen slachtoffer van zuur-aanvallen

31-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In 2001 zijn er 338 aanvallen geweest. Vooral vrouwen die niet uitgehuwelijkt willen worden, zijn de slachtoffers van deze aanvallen. Dit zegt de vereniging van slachtoffers Acid Survivors Foundation tegen de Britse omroep BBC.

De betrokken vrouwen worden veelal voor het leven verminkt. Ook mannen en kinderen zijn soms slachtoffers van aanvallen met bijtende zuren.

De Bengaalse premier Khaleda Zia heeft de zuur-aanvallen een schande voor haar land genoemd. Acid Survivors Foundation heeft twee Britse plastisch chirurgen ingeschakeld die de slachtoffers kunnen helpen. Zij zullen plastische operaties verrichten.

Rechtbanken

De regering van Bangladesh heeft speciale rechtbanken in het leven geroepen die de daders berechten. Tot nu toe zijn twee personen ter dood veroordeeld voor aanvallen met bijtende zuren. De verkoop van zuren aan onbevoegden is aan banden gelegd.

Het is niet duidelijk of de toename van de aanvallen iets te maken heeft met de instorting van de rechtsorde in het land. Volgens sommige critici weten de daders vaak niet hoeveel pijn en lijden zij bezorgen. Volgens critici kan het probleem niet worden opgelost, zolang er niets wordt gedaan aan onderwijs.

Reacties