Staatssecretaris Ybema hekelt uitspraken collega Herfkens

10-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Ybema reageerde op uitspraken die minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens zaterdag deed op de jaarlijkse lezing van de Spinoza Stichting.

Herfkens verwijt bedrijven ‘leunstoelpolitiek’. Zij moeten meer lef tonen met investeringen in Afrika. Dat is hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, aldus de minister geciteerd in het Financieel Dagblad. ‘Ze nemen niet hun verantwoordelijkheid, ze nemen niet dat ondernemersrisico of doen dat alleen wanneer ze hun hand kunnen ophouden voor garanties of subsidies van ontwikkelingssamenwerking.’

De staatssecretaris vindt dat de Nederlandse overheid weldegelijk een taak heeft het bedrijfsleven in het buitenland te helpen. ‘Sommige ontwikkelingslanden zijn te risicovol voor ondernemers. Willen we als overheid die landen ondersteunen, dan zullen we het Nederlandse bedrijfsleven op deze moeilijke markten toch met bijvoorbeeld garanties een steuntje in de rug moeten geven. Anders dan minister Herfkens beweert, ligt hier wel degelijk een taak voor de overheid’, aldus Ybema.

De staatssecretaris vindt overigens wel dat die subsidies niet mogen bijdragen aan milieuvervuiling of uitbuiting van de lokale arbeidskrachten. Voor het einde van dit jaar komt het ministerie van Economische Zaken met een nota voor subsidierichtlijnen.

Reacties