Staat Californie gaat in tegen klimaatbeleid Bush

25-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De verscherpte regels gelden voor auto's die na 2009 verkocht worden.

California is de eerste Amerikaanse staat die de uitstoot van CO2 gaat reguleren. Na Texas is California in dat opzicht de meest vervuilende staat van de VS. Het merendeel van de uitstoot komt van de transportsector en bijna 40 procent van personenauto’s.

‘Vandaag is een enorme stap naar een schonere lucht voor alle inwoners van Californië en dient als een model voor het hele land,’ zei Fran Pavley, de democraat die de wet indiende.

De Californische milieu-wet kan gevolgen hebben voor de totale Amerikaanse auto-industrie in de VS, omdat de fabrikanten niet specifiek voor de Californische markt kunnen gaan produceren.

De Amerikaanse auto-industrie gaat de wet dan ook juridisch aanvechten. Zij vreest dat de auto’s als gevolg van de wet kleiner en minder veilig zullen worden.

Maar gouverneur Davis van California zei dat de inwoners van California ook na 2009 een ruime keuze aan auto’s zullen hebben. De auto-industrie hield hij voor: ‘De technologie is aanwezig. Het is betaalbaar. En het wordt uitgebreid gedaan in andere landen. Wij vragen de ondernemers alleen te doen waar ze het best in zijn: innovatief en concurrerend zijn, oplossingen vindend voor problemen en het zo te doen dat de economie er sterker van wordt.’

De VS zijn de grootste vervuilers in de wereld. President Bush weigert om akkoord te gaan met internationale verdragen die de uitstoot van broeikasgassen beperken.

Reacties