Sri Lanka: Hulp traag ter plaatse

03-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Na de vloedgolven wordt het eiland nu geteisterd door overstromingen als gevolg van hevige regenval. Deze vertragen de hulpacties. Vrachtwagens met hulpgoederen hadden dit weekeinde door de ondergelopen wegen moeite om Ampara en Batticaloa te bereiken. Dit zijn zwaar getroffen districten in het westen van het land waar al meer dan 12.000 doden zijn geteld.

Schaarse voedsel bederft snel

Vooral in de opvangkampen, waar honderdduizenden daklozen opeengepakt zitten, dreigen ziekten als cholera en dysenterie uit te breken. Volgens Uditha Herath, een medewerker van de Government Medical Officers' Association (GMOA), de artsenvereniging van de overheid, zijn de sanitaire voorzieningen in de kampen slecht. Daardoor kan het drinkwater er makkelijk besmet raken.

Volgens Herath hebben buitenlandse hulpverleners in korte tijd al veel medicijnen en materiaal aangevoerd om deze problemen aan te pakken, maar die hulp raakt niet overal snel ter plaatse. Plaatselijke hulpverleners brengen ook toebereid voedsel naar de vluchtelingen. In het hete en vochtige klimaat bederft dat snel.

Voor woensdag moet iedereen zijn bereikt

Nog veel meer hulp is onderweg. En dat is hard nodig. De Verenigde Naties (VN) maakten zaterdag nog de inschatting dat 700.000 Srilankanen voedselhulp nodig hebben. Noodhulpcoördinator Jan Egeland doet er alles aan om te zorgen dat al die mensen tegen woensdag bereikt zullen zijn.

De Vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) heeft al voor 380.000 dollar hulpgoederen aangevoerd. Het VN-Kinderfonds Unicef kondigde vorige week aan dat het de Srilankaanse regering genoeg medische noodhulp ter beschikking zal stellen om 150.000 patiënten drie maanden lang te behandelen. Het VN-Bevolkingsfonds heeft een kwart miljoen dollar vrijgemaakt voor voedselhulp en medische bijstand.

Frictie tussen overheid en Tamil Tijgers

Het officiële dodental voor Sri Lanka liep maandagochtend op tot 29.744, maar niemand twijfelt eraan dat het cijfer nog zal stijgen. De Tamil Tijgers, een rebellengroep die opkomt voor zelfbeschikking voor de Tamil-minderheid op het eiland, zeggen dat in de streken in het oosten en het noorden die zij controleren, minstens 4.000 mensen zijn gestorven. In heel het noordoosten zijn volgens de Tijgers zeker 18.000 mensen omgekomen.

De Tamil Tijgers weigerden het afgelopen weekeinde deel te nemen aan een werkgroep van de Srilankaanse regering die de hulpverlening moet coördineren. De rebellen voeren wel overleg met buitenlandse hulporganisaties en hebben ook laten weten dat ze hulp van de regering in Colombo zullen aanvaarden.

Volgens de BBC werken rebellen en overheidspersoneel in het noorden van Sri Lanka al samen bij de verdeling van noodhulp. In Kilinochchi, de belangrijkste stad in het noorden die in handen is van de rebellen, hebben de twee partijen samen met hulporganisaties een coördinatiecel opgezet om toe te zien op de verdeling van de hulp.

De afgelopen dagen beschuldigen de Tijgers de autoriteiten ervan zwaar materieel als helikopters vooral in het zuiden van het land in te zetten en de Tamil-gebieden in het noordoosten aan hun lot over te laten. De regering verweet de rebellen politieke munt te slaan uit de ramp en hulpverlening.

De Srilankaanse burgeroorlog heeft de voorbije twintig jaar meer dan 60.000 mensenlevens gekost. De rebellen en de regering hebben in 2001 een bestand gesloten dat nog altijd wordt nageleefd, maar de vredesonderhandelingen tussen de twee partijen liepen in 2003 vast.

Catastrofe nog zeker tien jaar voelbaar

Sri Lanka zal waarschijnlijk nog jaren worstelen met de gevolgen van de catastrofe. Volgens eerste schattingen is er minstens een miljard dollar nodig om alle schade te herstellen.

Zo is bijna 40 procent van de hotels op Sri Lanka vernield. Experts denken dat het tien jaar zal duren voordat het toerisme, de belangrijkste deviezenbron van het eiland, er weer bovenop zal zijn. Alleen al in de eerste tien maanden van 2004 brachten toeristen in Sri Lanka 228 miljoen euro in

color=red>
Mia Vlek schrijft:
Het is heel erg wat daar gebeurd is,je voelt je zo machteloos. Ik hoop dat donderdag bij de tv-actie, en op giro 555,veel geld wordt opgehaald maar word het daar wel goed besteed, kunnen van hieruit bouwbedrijven voor woningen en infrastructuur daar de boel weer op poten zetten? dit is mijn gedachten.

Reacties