Spierkracht, mest en afval tegen klimaatverandering

19-06-2006
Door: Sanjay Suri
Bron: IPS

De Groene Oscars, een initiatief onder patronage van de Britse prins Charles, gaan elk jaar naar uitvinders die hernieuwbare energiebronnen ontsluiten. International Development Enterprises India kreeg de prijs van 30.000 pond (44.000 euro) voor een goedkope pomp die met de voet bediend wordt. Doodsimpel, maar de markt zat er blijkbaar op te wachten. Het bedrijf heeft al een half miljoen pompen verkocht
 
Spierkracht is genoeg om het hele jaar door grondwater op te pompen. De boeren zijn daardoor niet langer afhankelijk van de moesson, het regenseizoen dat één of twee keer per jaar overvloedig veel water brengt. Alleen rijke boeren kunnen een dieselpomp betalen. Arme boeren in India trekken in droge seizoenen naar de stad, om daar wat bij te verdienen.
 
Volgens de jury is International Development Enterprises India erin geslaagd "een simpele, duurzame technologie te commercialiseren die arme boeren helpt hun oogst en hun inkomen fors te verhogen."
 
Een andere Groene Oscar ging naar het Appropriate Technology Institute (ARTI) uit India voor zijn "revolutionaire toepassing van de biogastechnologie in de stad". Het instituut heeft een compacte installatie ontwikkeld waarmee gezinnen in de stad etensresten en ander plantaardig materiaal in biogas omzetten. Daarmee kunnen ze koken. De techniek helpt arme stadsbewoners aan betaalbaar gas en vermindert tegelijkertijd de afvalberg.
 
Mest van koeien of varkens, op veel plaatsen een traditionele brandstof, kan ook milieuvriendelijker worden gebruikt. De Shaanxi Moeders uit China kregen een tweede prijs voor de verspreiding van 1.300 biogasinstallaties in de Chinese provincie Shaanxi. De installaties zetten varkensmest en huishoudelijk afval om in biogas. Daarmee koken is goedkoper, milieuvriendelijker en gezonder dan de kookpotten op de traditionele vuurtjes met mest te zetten.
 
Andere onderscheidingen gingen dit jaar naar een Tanzaniaans project dat bij de productie van bakstenen kaf, katoenresten, zaagmeel en koffieschillen gebruikt in plaats van brandhout, een Mexicaans instituut dat een fornuis ontwierp dat 60 procent minder brandhout verbruikt en twee Bengalese organisaties die samen 90.000 plattelandswoningen van stroom uit zonne-energie voorzagen.
 

Reacties