Speelgoedfabrikant belooft bonus voor groter aantal kinderen

30-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Bandai Corporation, de grootste speelgoedfabrikant van Japan, is niet het eerste bedrijf dat de werknemers een bonus in het vooruitzicht stelt als tegemoetkoming aan de hoge kosten voor het opvoeden van een kind. Het is wel het eerste dat de werknemers een bonus belooft voor elk kind na de tweede. Bovendien is er niet eerder zo’n hoge beloning toegezegd.

‘Wij realiseren ons goed dat het opvoeden van een kind tot volwassene meer kost dan 1 miljoen yen (zo’n 22.000 gulden),' zegt Yusuke Fukuda, algemeen manager van Bandai, tegen de New York Times. 'Maar we hopen dat zo’n grote som geld onze werknemers in ieder geval zal aanmoedigen.’

Bij Bandai speculeren de 950 werkneemsters druk over wie als eerste zal zwichten voor de bonus. Het komende jaar zouden er slechts vier of vijf werknemers voor het geldbedrag in aanmerking komen. De speelgoedfabrikant maakt onder andere de Power Ranger en de Tamagotchi.

Japan kent met 1,38 kinderen per vrouw het laagste geboortecijfer van de wereld. Vorige maand zijn de Japanse regering en bedrijven een campagne gestart die Japan weer kinderrijk moet maken.

Het gaat niet alleen om geld, zo erkent Bandai ook. Andere stimulerende maatregelen betreffen flexibeler werkuren, meer verlofdagen en betere kinderopvang. Ook krijgen ouders langer kinderbijslag doorbetaald voor hun kroost.

Of de maatregelen effect zullen hebben is de vraag. Critici hebben hun twijfel.

Een belangrijk obstakel voor het nemen van meer kinderen is de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Van vrouwen wordt verwacht dat ze werken en de kinderen verzorgen. Japanse mannen doen weinig in het huishouden.

Reacties