Speelgoed McDonald’s gemaakt met kinderarbeid

28-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/doris

De Chinese speelgoedfabriek City Toys maakt onder andere speeltjes van Winnie de Pooh, Eeyore en Snoopy. De miniaturen levert het bedrijf aan McDonald’s.

De multinational heeft een interne gedragscode om kinderarbeid te voorkomen. Maandag waarschuwde de keten dat het geen zaken meer zou doen met leveranciers die zich niet aan die code houden.

Leveranciers worden maandelijks op naleving van de gedragscode gecontroleerd. Bij eerdere controles bij City Toys werden volgens McDonald’s enkel kleine foutjes ontdekt. Die zijn snel hersteld.

Maar een Chinese vakbond trof in de fabriek vorige maand 160 kinderen tussen de 12 en 15 jaar aan. Volgens de vakbond bestaat het personeelsbestand van de fabriek voor eenvijfde deel uit minderjarigen.

Door armoede thuis zien zij zich gedwongen om te werken. Ze zijn in het bezit van valse identiteitspapieren waarop een hogere leeftijd staat.

Deze kinderen werken soms wel zestien uur op een dag voor minder dan 50 cent per uur. Zeven dagen in de week zijn ze in de weer. Een of twee dagen in de maand zijn ze vrij.

‘s Nachts verblijven ze met vijftien anderen in ruimtes van 15 tot 30 vierkante meter. De stapelbedden hebben geen matrassen. De huur van deze accommodatie per maand bedraagt net zoveel als het loon voor veertig uur werken.

De werkomstandigheden zijn slecht, vertelden de jeugdigen aan de krant. Ze moeten werken in slecht geventileerde ruimtes met lawaai. Oordopjes en luchtmaskers zijn hun vreemd.

In China mogen kinderen onder de 16 jaar niet werken. Het minimumloon voor boven de 16 bedraagt 125 gulden per maand. Bedrijven die zich niet aan deze regels houden, kunnen rekenen op boetes tussen de achthonderd en de vijftienhonderd gulden.

Desondanks werken in China volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) meer dan dertien miljoen kinderen van 10 tot 14 jaar.

Reacties