Spectaculair radarsysteem moet Amazonewoud beschermen

29-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Cardoso’s plan voorziet in sterke uitbreding van de militaire-, politie- en milieucontrole in het woud. 25 radars, 8 vliegtuigen, 87 satellietbeeldstations en 200 platformen voor dataverzameling zullen in real-time informatie bieden over wat zich in 60 procent van het Braziliaanse regenwoud afspeelt. Cardoso noemde het Sivam ‘van historisch belang’.

Het belangrijkste doel van Sivam is het luchtverkeer te controleren en het gebied te verdedigen tegen drugshandelaars en gewapende groepen in buurlanden zoals Colombia. Boven het Braziliaanse Amazonewoud vinden jaarlijks zo'n 1500 ongeautoriseerde vluchten plaats. Volgens de overheid houdt 90 percent daarvan verband met de drugshandel.

Sivam wil ook een samenwerking creëren tussen de acht landen die het Amazonewoud delen. ‘De nieuwe Colombiaanse president Alvaro Uribe heeft al interesse getoond in de informatie die door Sivam verzameld wordt,’ stelde Cardoso.

Schandalen

Toch zal 80 procent van de informatie die Sivam vergaart betrekking hebben op het milieu, zegt de luchtmacht. Het gaat ondermeer om informatie van drie satellieten die een licht kan werpen op de ontbossing, de toestand van het water en het gebruik van de bodem. Het systeem zal ook toelaten om de weinig gekende minerale bronnen in het regenwoud in kaart te brengen.

Sivam is momenteel nog maar gedeeltelijk operationeel. Ongeveer eenvierde van de installaties moeten nog worden afgewerkt, waaronder drie van de controlecentra. Het eerste centrum, het Regionaal Manaus Bewakingscentrum, waar de informatie gecentraliseerd wordt, is vorige week geopend. De andere twee centra in Belem en Porto Velho zullen de komende maanden operationeel worden.

Als Sivam volledig werkt, zal het 2100 directe banen opleveren. Totale kosten belopen 1,4 miljard dollar.

Er is ook kritiek. Volgens Paulo Adario, hoofd van de Greenpeace-campagne voor het Amazonewoud, is er geen enkele garantie dat de overheid de informatie die wordt verzameld ook zal gebruiken om de verantwoordelijken voor het leegkappen van het woud op te sporen en te stoppen. ‘Het systeem zal ook nooit de directe actie op het terrein kunnen vervangen, want dat blijft de enige manier om degenen die het woud vernietigen en vervuilen te identificeren en te straffen.’

Sivam is ook omgeven door schandalen. Zo is er de klacht dat de Amerikaanse radarontwerper Raytheon om onduidelijke redenen het contract kreeg om het materiaal te leveren. Critici zijn ook bezorgd dat de Verenigde Staten toegang zullen krijgen tot geheime informatie van Brazilië.

Maar volgens Tarcisio Muta, de directeur van Atech, het bedrijf dat de computerprogramma's ontwikkelt, is dat risico nul. Ook defensieminister Geraldo Quintao veegt de kritiek van tafel. ‘Kritiek op een project dat zo belangrijk is voor onze onafhankelijke toekomst is oneerlijk.’

Reacties