Spanning in Chiapas loopt op na moord op indianen

09-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In de gemeente Chenalhó namen zondag vier gemaskerde mannen een voertuig onder vuur dat door het gehucht Tzanembolom reed. Drie Tzotzil-indianen kwamen daarbij om het leven. Drie andere passagiers, waaronder een meisje van zes, werden zwaar gewond.

De daders zijn niet opgepakt. Maar alles wijst erop dat de aanval het werk is van een van de paramilitaire organisaties die in het gebied actief zijn.

Volgens Salvador Tinajero van de Mexicaanse Commissie voor de Verdediging van de Mensenrechten toont de bloedige hinderlaag aan dat ‘de ontmanteling van paramilitaire organisaties in Chiapas niet langer kan worden uitgesteld'.

Buitenlandse waarnemers hebben de regering van president Ernesto Zedillo herhaaldelijk opgeroepen om ongeregelde gewapende groepen in Chiapas een halt toe te roepen.

Drie weken geleden kondigde de Mexicaanse procureur-generaal de oprichting aan van een speciale politie- eenheid belast met het onderzoek naar en de bestrijding van paramilitaire groeperingen.

Fundamentele bouwsteen
Volgens mensenrechtengroepen vormen de doodseskaders een fundamentele bouwsteen van het antiguerrillabeleid van de Mexicaanse overheid. Zij zouden actief gesteund worden door het leger en de Mexicaanse regeringspartij PRI.

De voorbije jaren hebben de paramilitairen honderden indianen die verdacht werden van sympathie voor de rebellen van Zapatistisch Leger voor Nationale Bevrijding (EZLN), vermoord. Op 22 december 1997 maakte een paramilitaire eenheid 45 indiaanse mannen, vrouwen en kinderen koelbloedig af. Dat gebeurde in Acteal, op een steenworp van het zondag getroffen Tzanembolom.

Sinds de korte gewapende opstand van het EZLN in januari 1994 en het stuklopen van de vredesdialoog met de regering drie jaar later, houden de restanten van het EZLN zich schuil in het Lacandonawoud. Ze worden omsingeld door zo'n 40.000 regeringssoldaten.


De politieke spanning in de zuidoostelijke uithoek van Mexico is de laatste dagen sterk gestegen. Dat komt door het aantreden van de nieuwe bisschop van San Cristobal de las Casas, Felipe Arizmendi, en door de aanstaande verkiezingen in Chiapas.

Volgens Tinajero van de Mexicaanse Commissie voor de Verdediging van de Mensenrechten is de paramilitaire aanval van zondag koren op de molen van die politieke krachten die gebaat zijn bij onrust en pre-electorale onzekerheid.

Reacties