‘Spaanse aardbeien uit zo’n plastic bakje hoef ik niet’

31-03-2004
Door: OneWorld Redactie

OW:  Bent u zelf akkerbouwer?

joop KoeijerSamen met mijn broer Peter, jonge medewerker Florus en oudere Stoffel (part-time) ben ik boer - akkerbouwer - bij het Zeeuwse Brouwershaven. Wij verbouwen aardappelen, suikerbieten, tarwe, gerst, graszaad en witlofwortelen.

 

OW:  Eet u wel eens een kiwi?

joop Koeijer

Nou kiwi's lust ik toevallig niet. Maar aardbeien, waar ik wel gek op ben, moeten van hier zijn. Spaanse uit zo'n plastic bakje hoef ik niet. Groente en fruit halen we meestal bij een boerderijwinkel hier in de buurt. Vers en uit de buurt en zonder tussenhandel.

 

OW:  Is dat niet vreselijk duur?

joop KoeijerJuist niet. Korte lijnen en geen tussenhandel betekenen minder kosten en uiteindelijk dus een lagere prijs.

 

 

OW:  Moeten Nederlandse consumenten erop letten of een appel of groente uit Nederland komt?

joop KoeijerNou, moeten, dat klinkt zo streng. Maar er zijn goede redenen om dat wel te doen. Het scheelt een hoop transport en de wereld heeft al zijn boeren nodig!

 

 

OW:  Is dat wel zo? Misschien zijn er juist veel minder boeren nodig en moeten ze een ander vak leren.

joop Koeijer

Ik geef toe dat dat wat kreterig klinkt. Het is overigens de slogan van Via Campesina, het internationale netwerk van boerenorganisaties. Ik bedoel dat gelet op de verwachting dat de wereldvoedselvoorziening in de toekomst krapper wordt, we zuinig moeten omspringen met de landbouw en met de mensen, die nog bereid zijn daarin te werken.

 

OW:  Zijn wij in Nederland zuinig op onze boeren?

joop KoeijerNou, de regering behoort tot de voorstanders van verdere liberalisering van de landbouwpolitiek in de EU. Dat betekent minder bescherming tegen goedkope importen en daarmee een verdere verslechtering van de sociaal-economische positie van boerengezinnen.

 

OW: Bang om subsidie kwijt te raken?

joop KoeijerSubsidies op de export van landbouwproducten zijn met goed fatsoen niet te verdedigen. Ze leveren ons het imago van subsidievreters op en de prijs voor boeren elders in de wereld wordt er door bedorven. Beter is dus om subsidies af te schaffen, maar wel het recht terug te krijgen om de eigen landbouw tegen goedkope importen te beschermen.

Ik geef een voorbeeld: De EU exporteert met subsidie 25 miljoen ton graan. Maar de landen moeten onder druk van Amerika de invoer van veevoergrondstoffen, zoals soja, toelaten. Amerika subsidieert de sojaproductie en in Brazilie gaat de productie ten koste van het tropisch regenwoud.

Laten we in de EU die 25 miljoen ton graan minder produceren en in plaats daarvan meer olie- en eiwithoudende gewassen (peulvruchten, zonnebloem ed.) verbouwen. Bedenk dat de EU op dit moment maar een derde van haar verbruik van plantaardig eiwit zelf produceert.

Zo krijgen we een veel evenwichtigere landbouw in Europa zelf en we bederven het niet meer voor boeren elders in de wereld.

OW:  Eigen boeren eerst dus?

joop KoeijerJa, in zekere zin wel. De gezinsbedrijven in de landbouw zijn kwetsbaar en verdienen daarom bescherming tegen de grillen van de vrije markt.

 

 

OW:  Hoever moeten we daarin gaan? Enkel Nederlandse producten op de markt?

joop KoeijerDat hoeft wat mij betreft niet al te streng te worden opgevat. Kiwi's hoeven we niet te verbieden en onze pootaardappelen doen het gewoon goed in de Middellandse Zee-landen. Het voornaamste is dat niet alles aan de vrije markt mag worden overgelaten. Dan zijn de zwaksten, de gezinsbedrijven, te makkelijk een prooi voor de multinationals.

OW:  Wat heeft u gisteravond gegeten?

joop KoeijerGisteravond hadden we nasi. Zo noemen we het zelf. Want in plaats van rijst gebruiken we dan onze eigen Zeeuwse Vlegel-snelkooktarwe als basis. Zeeuwse Vlegel is ons eigen merk, milieuvriendelijk geteelde tarwe. Dat wordt als brood, pannenkoekenmeel en (h)eerlijke snelkooktarwe in de streek verkocht (zo'n kans op wat free-publicity moeten we natuurlijk benutten...).

 

Het debat 'Wat van ver komt is lekker?' vindt woensdag 31 maart plaats in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9 in Utrecht. Tijd: 19.30 tot 21.30 uur. 

Milieudefensie
Nederlandse Akkerbouw Vakbond

 

Reacties