Spaans proces tegen militaire dictatuur Argentinië

14-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

De aanklagers eisen meer dan 6600 jaar gevangenisstraf tegen Adolfo Scilingo. Hij wordt beschuldigd van genocide, moord en marteling. Mede-aanklagers zijn familieleden van de slachtoffers, die de zaak aanhangig maakten bij het Nationaal Gerechtshof in Madrid.

Scilingo bekende zijn rol in de politieke moordpartijen in het boek 'De vlucht' van de Argentijnse journalist Horacio Verbitsky. De marineofficier gaf in 1995 toe dat hij tijdens twee vluchten 15 tot 20 politieke gevangenen vanuit helikopters in zee had gedumpt. Twee jaar later werd hij gearresteerd door onderzoeksrechter Baltasar Garzón in Spanje.

Sindsdien zit hij vast in een Spaanse gevangenis. Dat is mogelijk omdat sommige van zijn slachtoffers Spanjaarden waren. Scilingo ging een maand geleden in hongerstaking uit protest tegen de ongebruikelijke rechtsgang. Madrid heeft volgens de Argentijn geen jurisdictie over de zaak.

Het militaire regime dat tussen 1976 en 1983 aan de macht was in Argentinië heeft duizenden tegenstanders om het leven gebracht. Scilingo speelde een vooraanstaande rol in ESMA marineschool, een berucht martelcentrum tijdens de Argentijnse dictatuur. Naar schatting 5.000 gevangenen kwamen er terecht. De meeste van hen zijn nog vermist.

Het proces getuigt van een nooit geziene samenwerking tussen het Argentijnse en het Spaanse gerecht. Vanuit Argentijnse rechtbanken zullen zo'n 100 getuigen via teleconferentie de zaak tegen Scilingo hard maken.

‘Dit proces zal een belangrijke doorbraak betekenen op het gebied van de internationale rechtspraak’, voorspelt Carlos Slepoy, de advocaat die de belangen van de nabestaanden verdedigt. ‘Het idee dat plegers van genocide nergens ter wereld veilig zijn voor het gerecht, ook niet in hun eigen land, wordt stilaan werkelijkheid.’

color=red>

Reacties