Somalische vrouwen starten campagne tegen besnijdenis

11-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Afgelopen maandag, op Internationale Vrouwendag, gingen 10.000 vrouwen in de hoofdstad Mogadishu de straat op om te protesteren tegen de praktijk van besnijdenis. Ze zongen leuzen als ‘VGM [vrouwelijke genitale verminking] is geen religieuze verplichting’. Ook in andere grote plaatsen demonstreerden grote groepen vrouwen.

Volgens Maryan Abdulle Qawane van de organiserende coalitie van vrouwenorganisaties willen de demonstranten hun landgenoten wijzen op de schadelijke gevolgen van de verminking. ‘We willen duidelijk maken dat er geen religieuze basis is voor deze praktijk.’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat wereldwijd tussen de 100 miljoen en 140 miljoen vrouwen besnijdenis hebben ondergaan. De meerderheid van deze vrouwen woont in 28 Afrikaanse landen. De organisatie schat dat het aantal besneden vrouwen jaarlijks met twee miljoen toeneemt.

Bij slachtoffers van vrouwenbesnijdenis worden de externe genitaliën geheel of gedeeltelijk weggesneden om zogenaamde culturele of religieuze redenen. Dit kan leiden tot ernstige pijn, shock toestand, zwaar bloedverlies, het ophouden van de urine, zweren, mogelijk besmetting met aids en andere gezondheidsproblemen.

Reacties