Soldaten klagen VS aan vanwege verlenging missie Irak

07-12-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De soldaten zeggen niet tegen de oorlog in Irak te zijn, maar hebben het er inmiddels wel mee gehad. De acht willen niet langer blijven dan van te voren met hen was afgesproken.

De manschappen zijn slachtoffer geworden van een nieuwe regeling die dit najaar is afgekondigd en alleen geldt voor troepen in Afghanistan en Irak. In deze stop-loss maatregel staat dat soldaten van wie de uitzendingsperiode is afgelopen niet naar huis mogen voordat de uitzendingsperiode van hun eenheid is afgelopen.

Vijf maanden verlenging

‘Dit is niet eerlijk,’ zei David Qualls, een van de soldaten, tegen de New York Times. ‘De legerleiding moet mijn contract respecteren. Ik heb voor een jaar getekend. Ik ziet hier nu al vijf maanden langer en wil terug naar mijn familie in Arkansas.’

Qualls en de zeven anderen die de zaak hebben aangespannen, zijn niet de enigen die de dupe zijn van de nieuwe regeling. Volgens de legerleiding moeten meer dan 7000 soldaten langer blijven dan hen aanvankelijk was beloofd.

Cohesie

Het leger zegt dat de maatregel nodig is om de cohesie in de groep te bewaren en de continuïteit binnen de legereenheden te waarborgen. Critici denken echter dat het leger zo een slimme manier heeft gevonden om voldoende manschappen te houden. Dit omdat het de laatste tijd nou niet bepaald storm loopt met de aanmeldingen voor het leger.

Toen generaal Tommy Franks het startsein voor de invasie van Irak gaf, was het de verwachting dat de Amerikaanse troepen in augustus van dit jaar wel weer terug naar huis zouden kunnen. Dat bleek iets te optimistisch gedacht.

Minister Donald Rumsfeld van Defensie denkt nu dat de Amerikaanse troepen nog zeker vier jaar in Irak zullen moeten blijven. Er zijn momenteel 150.000 soldaten in Irak of ernaar op weg.

Gemor onder troepen neemt toe

De stop-loss maatregel werd voor het eerst toegepast tijdens de Golfoorlog in 1991. De kritiek op de regeling kan aan het lijstje van andere grieven van de soldaten worden toegevoegd. Binnen de troepen in Irak wordt steeds meer kritiek geleverd op de manier waarop hun regering de oorlog voert.

De aanklagers krijgen steun van het Center for Constitutional Rights. Dit centrum heeft ook meerdere aanklachten tegen de behandeling van de gevangen in Guantánamo Bay ingediend.

color=red>

Reacties