'Soeharto te ziek om aanklacht te horen'

31-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Een team van 23 medici onderzocht de 79-jarige generaal donderdagochtend. Zijn zwakke gezondheid stelde hem hiertoe niet in staat, oordeelden zijn privé-artsen

Het Openbaar Ministerie (OM) twijfelt aan de conclusie van de artsen. De aanklager vroeg de rechter om Soeharto door onafhankelijke artsen te laten onderzoeken, maar dit stuitte op verzet van de verdediging.

Volgens de advocaten is nader onderzoek onnodig omdat de privé-artsen door hun beroepseer gebonden zijn naar eer en geweten te handelen.

De rechter sommeerde hen daarop om een uitgebreide rapportage over de gezondheid van de oud-president voor te bereiden. Deze zal vanaf 14 september worden besproken. De rechter moet bepalen of Soeharto écht ziek is.

De oud-president wordt verdacht van het wegsluizen van overheidsgeld via liefdadigheidsfondsen die hij zelf beheerde. De oud-president zou bijdragen van onder meer zijn eigen regering en individuele donors aan zeven liefdadigheidsfondsen hebben aangewend om zijn vrienden en familie te sponsoren. Geld voor studiebeurzen voor arme jongeren of voor het levensonderhoud van wezen en invaliden zou zo zijn verdwenen in de luchtvaartmaatschappij Sempati van zijn zoon Tommy en de projecten van zijn vriend en zakenman Bob Hassan.

Soeharto's laatste kunststukje was een per presidentieel decreet afgekondigde belasting voor rijke Indonesiërs en buitenlandse ingzetenen, bedoeld om de armoede te bestrijden. De circa 200 miljoen gulden zouden zijn doorgesluisd naar de onlangs geliquideerde bankprojecten van zijn tweede zoon Bambang, zo meldt het Japanse persbureau Kyodo.

Site van The Jakarta Post

Reacties