Sociale crowdfunder verkozen tot Financieel product van het jaar

21-12-2015
Door: Lendahand
Bron: lendahand.com
Sociale crowdfunder Lendahand.com is uitgeroepen tot Financieel product van 2015
Sociale crowdfunder Lendahand.com is uitgeroepen tot Financieel product van 2015
Afgelopen week ontving Lendahand de titel Financieel product van het jaar 2015. Vervuld met trots ontving Lendahand-oprichter en CEO Peter Heijen de eerste prijs uit handen van jurylid Herman Bouter: "Een geweldige steun in de rug," volgens Heijen. Voor Lendahand zelf, maar ook voor de ondernemers die via het platform gefinancierd worden.
Nieuws – 

Via sociaal crowdfundingplatform Lendahand lenen Nederlanders geld uit aan ondernemers in opkomende landen als Ghana, Mongolie, Colombia, Zambia en de Filipijnen. Dat kan al vanaf EU 50. Jurylid Herman Bouter: "Daarmee is impactbeleggen niet langer voorbehouden aan mensen met een hele dikke portemonnee, maar beschikbaar voor bijna iedereen". Jurylid Reinout van der Heijden (Consumentenbond) vult aan: "Je ziet de ondernemers bij wie het geld terechtkomt. Dat maakt het persoonlijker dan bij een microkredietfonds."

Van 5 naar 13 landen
De prijs is volgens Lendahand-voorman Peter Heijen "een prachtige bekroning op een jaar waarin onze uitleners de 500ste ondernemer hebben gefinancierd, de 1000ste uitlener een lening heeft verstrekt, Ghana, Mongolie en Zambia zijn toegevoegd als landen op de website en we een AFM-vergunning hebben aangevraagd." En daar stopt het avontuur niet. Heijen: "We helpen nu ondernemers in 5 landen, volgend jaar zijn dat 13 landen. Dit jaar hebben we EU3,4 miljoen uitgeleend, volgend jaar wordt dat EU12 miljoen. In 2018 mikken we op EU120 miljoen."

Lokale partners
De ondernemers waarvoor Lendahand crowdfundt worden geselecteerd door een lokale partner van Lendahand; een financiele instelling met jarenlange ervaring in het land. Deze instelling dekt ook het risico van wanbetaling door de ondernemer af. ,,Dan is het rendement van 3 of 4% per jaar helemaal niet slecht", aldus Van der Heijden. De hoogte van de rente hangt af van het door de particulier gekozen mandje projecten. Doorslaggevend daarbij zijn onder andere de grootte van de lening en de looptijd.

Missing middle
Lendahand richt zich op mesokrediet, op leningen aan mkb'ers die te groot zijn voor microkrediet maar te klein om interessant te zijn voor grote banken; de zogeheten missing middle. Oprichter Heijen: "Leningen aan het mkb zijn een prima manier om de lokale economie te ondersteunen. Met eigen ogen heb ik in Bangladesh gezien hoe belangrijk ondernemerschap is voor het verbeteren van levensomstandigheden."

Een sterke middenstand
Heijen en zijn team zijn ervan overtuigd dat de beste groeimotor voor de economie een sterke middenstand is: "Geef je een ondernemer kapitaal in handen, dan help je een gemeenschap. Als zijn bedrijf groeit, creeert hij banen, daalt de armoede en komt er geld beschikbaar. Bijvoorbeeld om te investeren in betere gezondheidszorg en onderwijs."

Reacties