SNV genomineerd voor energieprijs

02-04-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het Vietnamese biogasprogramma is geselecteerd uit in totaal 700 projecten die zich voor de gezaghebbende Energy Globe Award hebben aangemeld. Na een voorselectie zijn in de categorie 'duurzame energie' behalve het biogasprogramma nog twee andere projecten voor de prijs in de race. De winnaar wordt woensdag 11 april aanstaande bekend gemaakt in het Europees Parlement in Brussel. De VN onderschrijft de Energy Globe Award die verder steun geniet van diverse gezaghebbende Europese energie instituten.

Snel terug verdiend

Een biogasinstallatie kan al functioneren als een gezin beschikt over minimaal twee stuks vee of vier varkens. Vaak worden ook de toiletten hierop aangesloten. Een dergelijke installatie levert voldoende gas voor een kooktoestel en een lamp. Biogas is bij uitstek duurzaam te noemen. De kosten van de aanschaf van een installatie van circa 300 à 400 euro, worden vaak binnen enkele jaren terugverdiend door besparingen op de kosten van brandhout. Het restproduct wordt als waardevolle meststof in de landbouw gebruikt. Koken op biogas kent verder geen luchtverontreiniging in tegenstelling tot koken op gesprokkeld brandhout. Uit onderzoek door de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) blijkt dat naar schatting 1,6 miljoen mensen per jaar sterven als gevolg van luchtvervuiling en onvoldoende ventilatie binnenshuis. Het biogasprogramma creëert daarnaast veel werkgelegenheid op het platteland van Vietnam.

Moderne energie

De uitvoering van het project ligt bij het Vietnamese ministerie van Landbouw en Rurale Ontwikkeling in samenwerking met SNV en wordt medegefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking). Nederland zet zich in voor een verbeterde toegang tot moderne energie in ontwikkelingslanden en heeft zich ertoe verplicht om voor 2015 in totaal 10 miljoen mensen van moderne energie te voorzien. Het biogasprogramma van SNV sluit aan bij deze doelstelling door 1,3 miljoen mensen in Azië van een biogasinstallatie te voorzien.

Energy Globe Award

Reacties